Virtaavan veden esseitä

Lukuaika: < 1 minuutti

Virtaavan veden esseitä

Yhtenä aikamme merkittävimmistä luontorunoilijoista pidetty Gary Snyder on myös tärkeä esseisti.

Yhtenä aikamme merkittävimmistä luontorunoilijoista pidetty Gary Snyder on myös tärkeä esseisti. Se, ettei hänen edellistä The Practise of the Wild -esseekokoelmaansa ole vieläkään suomennettu, on lähes rikollista. Siinä Snyder purki ”villi luonto” -käsitteen vakiintuneita, yksioikoisia mielikuvia ja toi sen rinnalle oman, osallistumiseen perustuvan luontokäsityksensä. Filosofiaansa hän havainnollisti tarinoimalla omista kokemuksistaan muun muassa Alaskassa ja Australian alkuperäiskansojen parissa.

Snyderin uusi esseekokoelma jatkaa samaa latua. Lattean kulutusautismin halvaannuttama nykyelämä, henkisten sfäärien kato ihmiskulttuurista ja niiden aiheuttama silmitön luonnon hävitys ovat demoninen yhtälö, jota vastaan hän väsymättä argumentoi.

Vastaus ihmiskunnan polttavaan kysymykseen sijaitsee hänen visiossaan länsimaisen kulttuurin ulkopuolella. Antropologiaa opiskellut ja yli kymmenen vuotta Japanissa asunut Snyder näkee intiaaniheimojen ja itäaasialaisten uskontojen maailmankuvissa tien tasa-arvoisempaan ja laajempaan luontokäsitykseen.

Toisin kuin abrahamilaiset ihmiskeskeiset uskonnot, esimerkiksi taolaisuus ja buddhalaisuus eivät korota ihmistä muun luonnon yläpuolelle vaan näkevät hänet vain yhtenä olentona muitten joukossa. Mekaanisen koneiston sijaan luonto pitäisi Snyderin mukaan nähdä elävänä prosessina, mitä hän havainnollistaa kiinalaisella dao-käsitteellä. Se tarkoittaa luonnon dynaamisten voimien sisäistämistä ja oman toiminnan sovittamisena niihin.

Vaikka Snyder romantisoikin aasialaisten luonnonrakkautta, se ei vie terää hänen perusteesiltään. Jonkinlainen vaihtoehto biosfääriä kaluavalle tavaramanialle on pakko löytää. Ja pian.

Snyderin ihmisen vastuuta korostava näkemys tuntuu monipuolisuudessaan uskottavalta. Hänen luontosuhteensa on ihaileva ja vaaliva mutta samalla tieteellisen eksakti ja tosiasioihin perustuva. Back to the Fire on pihkantuoksuisen aktivistin kirjoittama, ei hymistelevän lyyrikon. Kiihkottoman omakohtaisuuden vuoksi esseistä syntyy kokonainen maailmankokemistapa, jossa uskonnollinen, tieteellinen ja taiteellinen yhdistyvät.

Vuonna 1994 julkaistu kokoelma Virtaavan veden musiikkia esitteli suomeksi Snyderin runoutta, joiden kanssa hänen esseensä muodostavat orgaanisen kokonaisuuden. Nyt kun ekokriittinen tutkimussuuntaus valtaa alaa kirjallisuustieteessä, Snyderin elämäntyön uraauurtavuus tulee kaikessa rikkaudessaan näkyviin. Ilmastonmuutoksen aikakaudella runoilijalla on vastuu avata silmänsä.

Gary Snyder: Back on the Fire. Essays. Counterpoint 2007.

Tero Tähtinen

  • 9.9.2009