virolaisia mielipiteitä

Lukuaika: 2 minuuttia

virolaisia mielipiteitä

Viro äänesti itsensä Euroopan unioniin syksyllä 2003 toiveenaan muun muassa saada parempaa kohtelua Suomen rajalla.

Virolaiset äänestivät itsensä hiljattain Euroopan unioniin. Satuin juuri äänestysviikonloppuna olemaan Tallinnassa ja kyselin virolaisten mielipiteitä. Tavallisin syy liittymishaaveille oli se, että tämä sukupolvi saa rohmuttua sitä tavaraa ja mammonaa, jota suomalaisilla ja EU:ta pyörittävillä saksalaisillakin on. Olkoonkin, että seuraavat sukupolvet saavat sitten elää siirtomaassa. Viron itsenäisyyttä kesti kymmenen vuotta.

Yllättävästi toinen syy EU-myönteiselle äänestyskäyttäytymiselle löytyi Suomen viranomaisista. Monet virolaiset ovat kokeneet nöyryyttävänä suomalaisten rajavartijoiden heihin kohdistamat kuulustelutoimenpiteet ja hämärät käännytykset. Muutaman päivän aikana jututtamani virolaisnaiset kertoivat kaikki samaa tarinaa: Jos naisena haluat tulla vierailulle Suomeen, yritä pukeutua mahdollisimman tylsästi ja jätä meikkaaminen vasta Helsingin satamaterminaaliin, kun olet läpäissyt passintarkistuksen ja tullin.

Tulli ei tosin näytä olevan virolaisille mikään erityisempi ongelma. Virottarien pukeutumista ja meikkaamista säätelevät nimenomaan passintarkastajat. Lähdetään siis siitä, että kauniit maahan tulevat naiset epäsuorasti huoritellaan, oletetaan näiden saapuvan hankkimaan tuloja seksityöstä, kun taas masentavasti pukeutuneet naiset kaiketi sulautuvat hyvin meikäläiseen katukuvaan.

Kerrottiin sitäkin, ettei rajavartija hyväksy varallisuustodistukseksi luottokorttia, koska siitä ei näe sen kattamaa rahamäärää. Monet myös valittivat sitä, että vaikka Suomessa saisi oleskella kolme kuukautta, saattaa passintarkastaja merkitä leimaan viikon oleskelun, eikä sitä voi Suomesta käsin tarpeen vaatiessa pidentää.

Jos rajavartija katsoo, että jonkun asiat eivät ole kaikin puolin kunnossa, hän voi valmistella käännytyksen ja päätöksen tekee esimies. Käännytyksen syynä voi olla se, että maahantulijan epäillään hankkivan tuloja laittomin keinoin tai seksillä. Myös riittämättömät rahavarat voivat olla käännytysperuste.

Virolaisten puheista sai sellaisen käsityksen, että käännytykset ovat varsin tavallisia. Asiaa piti tiedustella rajavartiolaitokselta, pidetäänhän Suomessa hyvää tilastoa kaikesta.

Saamani tilaston mukaan Helsingin satamaan saapui viime vuonna 2,9 miljoonaa matkustajaa. Heistä virolaisia oli 307 000. Käännytettyjä virolaisia oli 951. Heidän kohdallaan käännytyspäätökseen vaikuttivat useimmiten useat eri syyt, kuten vähäiset rahavarat ja sallitun kolmen kuukauden aiempi ylittäminen.

Latvialaisia saapui 25 000, joista 167 käännytettiin. Liettuasta tuli 12 000 ja käännytettiin 120, eli prosentti. Liettualaiskäännytetyistä mainitsi rajavartiolaitoksen edustaja, että monasti heiltä oli löytynyt voimapihtejä ja muuta rikolliseen puuhasteluun viittaavaa rekvisiittaa.

Romanialaisia tuli 127 ja käännytettiin 12, eli lähes kymmenen prosenttia. 5 200 saapuneesta puolalaisesta käännytettiin vain viisi. Tsekkejä saapui 2 000 ja käännytettiin kaksi, eli promille. Slovakkeja tuli 607, ja heistäkin käännytettiin kaksi.

Sataman kautta saapuneista noin 10 000 venäläisestä käännytettiin 18, eli 0,18 prosenttia. Virolaisten käännytysprosentti oli 0,6. Satamasta lähetettiin paluusuuntaan kaikkiaan 1 338 henkilöä ja lentoasemalta 350. Puolet lentoasemalta käännytetyistä oli venäläisiä.

Hyvänä esimerkkinä venäläiskäännytyksestä kertoi rajavartiolaitoksen edustaja naisesta, joka ilmoitti haluavansa tuoda jatkossa turisteja Kangasniemelle, muttei tiennyt missä Kangasniemi on. Naisella oli sen sijaan jatkolippu Hampuriin, eli tilanteessa on vaikuttanut Schengenin sopimuksen asettama vastuu siitä, keitä tätä kautta päästetään kulkemaan Keski-Euroopan maihin. Yleensä jos henkilö selvästi valehtelee matkasuunnitelmistaan rajavirkailijalle, on kohtalona käännytys.

Maahantulijalla tulisi olla esittää 28 euroa käyttörahaa kutakin suunniteltua oleskelupäivää kohti. Vähempikin riittää siinä tapauksessa, että on esittää hotellivaraus täysihoitoineen.

Julle Tuuliainen

  • 9.9.2009