Lukuaika: < 1 minuutti

Viimeiset tyrskyt

Santeri Niittyaro: Aallon etsijän päiväkirja. Like 2012. 254 s.

Aallon etsijän päiväkirja on kuvaus Santeri Niittyaron puolisentoista vuotta kestäneestä kulkurikaudesta, joka vei häntä surffauskohteesta toiseen. Lukija pääsee mukaan kokemaan pakettiautoelämää muun muassa Portugalissa ja Norjassa. Pisimmän jakson Niittyaro vietti Marshallinsaarilla, jossa hän työskenteli adventistikirkon opiskelijalähettinä.

Parasta kirjassa ovat surffauskuvaukset, vaikka erikoissanaston vuoksi niiden lukeminen on alaa tuntemattomalle haastavaa. Liitteeksi listattua sanastoa tuli plarattua moneen otteeseen. Yhtä kaikki tekstistä välittyi kirjoittajan into ja omistautuminen, mikä on aina valloittavaa, oli kyseessä mikä puuha tahansa.

Muu osuus sitten onkin enemmän peruspäiväkirjaa, ainakin siinä mielessä, että yksityiskohdat, jotka ovat syystä tai toisesta muistiin merkitsemisen arvoisia kirjoittajalle, eivät välttämättä näytä sellaisilta ventovieraan lukijan silmissä. Tuskailut työtehtävistä tai raportit suolentoiminnasta eivät vain jaksa sytyttää.

Mahdollisimman autenttinen ote kääntyy siten tylsyydeksi, vaikka dramaattisiakin tapahtui. Surffaustapaturman seurauksena Niittyaro nimittäin on nyt lähes työkyvytön ja pystyy vain vaivoin elämään niin sanottua normaalia elämää.

Santeri Niittyaro: Aallon etsijän päiväkirja. Like 2012. 254 s. Kolme tähteä.

Marjo jääskä

Kommentoi Facebookissa
  • 2.10.2012