Viiltävä syksy

Arvostelussa Philippe Claudelin elokuva
Viiltävä totuus.

La Bohème soi ja viiniä läikkyy laseissa. Philippe Claudelin elokuva on ensisijaisesti parisuhdetutkielma, vaikka siinä on myös jännärin aineksia. Miten käy, kun kuusikymppinen aivokirurgimies tutustuu kahvilan nuoreen tarjoilijanaiseen? Ei hyvin.

Elokuva alkaa etiäisellä: kohtauksessa kerrotaan, että joku on kuollut, ja kirurgi on joutunut poliisien kuulusteluun. Sitten aloitetaan kesäjuhlista, jolloin kaikki vielä oli hyvin.

Et voi auttaa kaikkia, yksi hahmoista sanoo keskellä elokuvaa. Siitä kai tässä on kyse. Kuka tekee ja minkälaisia uhrauksia. Pääsääntöisesti elokuvassa puhutaan ihan parisuhdetasolla: mitä puolisoltaan sietää. Kaikkia epäkohtia, joita näkee omassa tai läheistensä elämässä, ei kukaan pysty paikkaamaan.

Tunnelma on viipyilevä ja ah niin syksyinen. Siihen elokuvan alkukielinen nimi viittaa: ennen talvea. Nimen suomennos on hieman kummallinen ja tavallaan johtaa harhaan. Ne totuudet, joita tarinassa paljastetaan, ovat kuitenkin aivan sivuosassa tässä tunnetutkielmassa.

Philippe Claudel:
Viiltävä totuus – Avant l’hiver.
Ensi-ilta 29.8. 3 tähteä.

Hannele Huhtala

Kommentoi Facebookissa

Hannele Huhtala

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.