Vihan hedelmät

Lukuaika: 2 minuuttia

Vihan hedelmät

Srebrenican joukkomurhasta on 15 vuotta. Nyt Serbiassa kasvaa uusi kiukkuinen sukupolvi, joka saa tukea Venäjältä.

Serbian pääkaupungissa Belgradissa Tasavallan aukiolla joukko nuoria osoitti mieltään Natoa ja Euroopan unionia vastaan. Naton suurpommitusten alkamisesta oli maaliskuussa kulunut 11 vuotta.

Samalla nuoret juhlivat serbialaisen nationalistisen 1389-liikkeen ja venäläisten Putin-nuorten, nashien uutta yhteistyötä. Vastaava tempaus oli samaan aikaan meneillään Bosnian serbialueen Banja-Lukassa ja Moskovassa. Uudelle liitolle on annettu juhlava nimi Most, joka tarkoittaa serbiaksi ja venäjäksi siltaa.

Maiden liput on solmittu yhteen Serbian kansallisteatterin edessä. Kyltit, joissa seisoo ”EU – ei kiitos” kehottavat tukeutumaan Venäjään. Huumaavan kova musiikki kantautuu kauas katuja pitkin. Paikalle on kerääntynyt runsaasti kannattajia ja sivustaseuraajia.

Vaalea, kalju mies valitsee seuraavaa kappaletta tietokoneelta. Hän on Rade Ljubicic, 32, ja hän johtaa 1389-liikettä. Ryhmän aktiivit jakavat halukkaille Srebrenican verilöylystä kertovaa 78-sivuista opusta.

Serbijoukot eivät tehneet mitään väärää, opuksessa sanotaan. Etninen puhdistus, 8?000 muslimimiehen murha ja 25?000–30?000 muslimin karkoitukset ovat lännen panettelua.

”Serbian nuoret kertovat faktoja, jotka eroavat median propagandasta”, Ljubicic kertoo. ”Serbit demonisoitiin 1990-luvulla. Kuten näkyy, emme ole tappajia tai aggressiivisia”, hän viittoo ympärilleen.

”Most on patrioottisten järjestöjen liitto”, Ljubicic kertoo. ”Teemme paljon projekteja yhdessä. Etsimme myös luovia ratkaisuja. Kerran kirjoitimme Naton pommituksissa kuolleiden nimet kankaaseen. Sitä kertyi 30 metriä.”

Yhdistävä tekijä serbialais-venäläiselle allianssille löytyy historiasta. Serbejä ja venäläisiä kutsuttiin Ljubicicin mukaan vielä keskiajalla nimellä Rus. Molempien maiden valtionuskonto on ortodoksikristillisyys.

Kun pahamaineisena pidetyn liikkeen rahoituksesta kysyy, ei Ljubicic pysty salaamaan hymyään. Hän sanoo järjestön pyörivän lahjoituksilla.

”Nashi-nuorilla on enemmän rahaa. He eivät anna sitä meille, mutta kustantavat materiaalejamme.”

Entä matkat yhteisiin tapaamisiin?

”Se vähän riippuu”, Ljubicic nauraa avoimesti.

Hyväkäytöksinen ja hurmaavasti jutteleva Ljubicic työskentelee Belgradissa yliopiston laboranttina. Hän ei kuulu mihinkään puolueeseen eikä usko politiikkaan.

”Valtaa pitävä Keltainen liike ottaa rahaa lännestä ja tekee mitä länsi käskee”, Ljubicic sanoo. EU ja Nato ovat yhtä erottamattomat kuin Neuvostoliitto ja puna-armeija.

”Demokratiaa ei teilläkään oikeasti kunnioiteta, kuten unionin perustuslakiäänestys Ranskassa osoitti. EU on uusi Neuvostoliitto. Tähdetkin lipusta löytyy, vain väri on muuttunut.”

Srebrenican joukkomurhan 15. vuosipäivä 11. heinäkuuta.

_______________

Taistelutoverit

Nashi-nuorten johtaja Nikita Borovikov lähetti Moskovasta Belgradiin tekstiviestin, jossa hän muistelee Naton pommituksia ja kannustaa uuteen alkuun.

mainos

”Välittäkää eteenpäin: Meidän on katkeraa ajatella sitä, ettemme tuolloin kyenneet puolustamaan veljeskansaamme Naton pommeilta. Tänään olemme kanssanne emme yksin muistellaksemme kaatuneita veljiämme vaan myös siksi, että vain yhteisvoimin voimme olla antamatta periksi Naton uusien hyökkäyksien edessä.”

1389-liikkeen arvot perustuvat ”ihmisoikeuksien valvomiseen, vapauteen ja Serbian kulttuuriperinnön suojelemiseen”. Nimi tulee Kosovossa vuonna 1389 käydystä taistelusta, jossa serbit keskeyttivät ottomaanien hyökkäykset.

Toisin kuin Kremlin tukemat nashit, 1389-liike on Serbiassa virallisesti kielletty ja pieni isoveljeensä verrattuna. Mutta on merkillinen sattuma, että järjestöt syntyivät samoihin aikoihin 2000-luvun puolivälissä.

”Ehkä se oli jumalan tahto”, Ljubicic aprikoi.

_______________

Saska Aaltonen

  • 24.6.2010