Kirjoittanut Jari Tamminen

Veronkierto on jees

Lukuaika: < 1 minuutti

Veronkierto on jees

Hehkulampun keksineen Thomas Edisonin vuonna 1890 perustama General Electric on talouslehti Forbesin mukaan maailman toiseksi suurin yhtiö. 287?000 työntekijän voimin se teki viime vuonna kelpo tuloksen, 14,2 miljardia dollaria.

Valtaosa voitoista kanavoidaan veroparatiiseihin. Yhtiön kirjanpito-osasto työllistää veroviraston ja valtionvarainministeriön entisiä huippuvirkailijoita, jotka tietävät kuinka siirrellä varallisuusvirtoja. Voitosta kirjattiin vain 5,1 miljardia Yhdysvalloissa. Kuinka paljon veroja GE sitten maksoi tuosta? Ei yhtään.

Päinvastoin, yhtiö otti vastaan 3,2 miljardin veronpalautukset.

Yritysten veronkiertoa vastustava järjestö US Uncut julkisti huhtikuun 13. päivänä tiedotteen GE:n nimissä. Tiedotteessa ilmoitettiin, että GE palauttaa 3,2 miljardia dollaria verottajalle ja vetäytyy sinänsä laillisista veroparatiiseista. Myös tytäryhtiöt Bermudalla, Singaporessa ja Luxemburgissa luvattiin sulkea.
Tiedote meni sukkana läpi ja esimerkiksi USA Today -päivälehti uutisoi siitä. Uutisen seurauksena GE:n osakkeen arvo laski 0,6 prosenttia. Markkinat eivät palkinneet reiluudesta ja kohtuudesta.

Kehitys on ajanut hehkulampusta ohi, olisikohan pian veroja kiertävien konsernien vuoro?

www.usuncut.org

Jari Tamminen