Lukuaika: 2 minuuttia

vehreää viileyttä

Lisäaineilla kyllästettyjen limonadien sijaan kesäjanon voi sammuttaa erilaisilla yrttijuomilla.

Lisäaineilla kyllästettyjen limonadien sijaan kesäjanon voi sammuttaa erilaisilla yrttijuomilla. Luonto suorastaan pursuaa jumalaisia juoma-aineita: vadelmanlehtiä, rantaminttua, mustaherukanlehtiä, pihasauniota, puna-apilaa.

Itsekerätyistä yrteistä tehdään virvoketta tuoreeltaan tai yrtit kuivataan.

Kasvien lehti- ja kukkaosista tehtävät juomat valmistetaan yleensä hauduttamalla, kun taas juuret ja neulaset keitetään. Vartissa enimmät aromit on saatu irtoamaan, juoma siivilöidään ja haluttaessa makeutetaan hunajalla, ruskealla sokerilla tai siirapilla.

Keitoksen annetaan jäähtyä, ja se tarjoillaan jääpaloilla viilennettynä. Sekaan voi lorauttaa kivennäisvettä tai siideriä, jos tahtoo juomasta kuplivan. Yrttijuoman voi terästää erilaisilla marja- ja hedelmämehuilla tai vaikkapa kuivalla valkoviinillä.

Yrttien annostelun nyrkkisääntönä on, että tuoretta silputtua yrttiä tarvitaan kymmenisen teelusikallista litraan vettä. Kuivattua yrttiä käytetään samaan vesimäärään noin puolet tuoreen yrtin määrästä. Aikuiset voivat nautiskella yrttijuomia huoletta ainakin litran päivässä, kunhan vaihtavat yrttidrinkkinsä koostumusta vähintään kahden viikon välein. Lasten, allergikkojen ja raskaana olevien naisten on syytä nauttia pienempiä annoksia ja selvittää yrttien sopivuus ennen niiden nauttimista.

Poimijan on tärkeää tuntea keräämänsä yrtit hyvin, luonnossa esiintyy runsaasti myrkyllisiä kasveja. Kannattaa poimia ainoastaan sellaisia kasveja, jotka takuuvarmasti tunnistaa ja tietää turvallisiksi.

Yrtit on parasta kerätä kuivalla säällä koriin tai ilmavaan pussiin. Eri kasvilajit pidetään erillään, ja juoma-aineksiksi kelpuutetaan ainoastaan terveitä ja virheettömiä kasvinosia, puhtailta paikoilta noukittuja.

Yrttienkeruusta voi suosiolla luopua kaupunkien keskustoissa, kaatopaikkojen liepeillä, teollisuuslaitosten ympärillä sekä sataa metriä lähempänä maantietä ja 300–500 metriä likempänä valtatietä.

Yrttijuomiin käytettävien kasvien lehdet poimitaan täysin kehittyneinä ennen kukintaa tai kukkien juuri ilmestyttyä. Kukkaset kerätään heti niiden puhkeamisen jälkeen, ja kuivuneet yksilöt hylätään kylmästi. Juuret kaivetaan ylös varhain keväällä tai myöhään syksyllä.

Kukkia, ruohomaisia kasveja, sieniä sekä marjoja saa noukkia kotitarpeikseen varsin vapaasti, mutta esimerkiksi puunlehtien, jäkälän ja mahlan keruuseen tarvitaan maanomistajan lupa.

vaaleanpunainen unelma

1 l vettä

1,5 dl maitohorsman kukintoja

1 dl ruusun terälehtiä

vadelmia tai mansikoita

2 dl omenamehua

kivennäisvettä

Keittele maitohorsman kukintoja ja ruusun terälehtiä vedessä kymmenisen minuuttia. Jäähdytä ja lisää joukkoon omenamehu ja marjat. Jos tahdot juomasta kuplivaa, lisää vielä kivennäisvettä. Voit koristella hurmaavan juoman ruusun terälehdillä. Tarjoa kylmänä.

mesiangervolikööri

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

35 cl alkoholia

5–6 mesiangervon lehteä

2 dl vaaleaa siirappia

(värjäämiseen pinaattia)

Laita murskatut lehdet viinaan likoamaan pariksi viikoksi. Siivilöi ja lisää siirappi. Jos tahdot värjätä luontaisesti kullanruskean juoman vihreäksi, keitä aluksi pinaatin lehtiä muutaman minuutin ajan. Puserra niistä sitten väri juoman sekaan.

poimulehtisima

8 l kuumaa vettä

2 l nuoria poimulehden lehtiä

2 luomusitruunaa

200 g ruskeaa sokeria

herneen kokoinen nokare hiivaa

Hauduta poimulehtiä kuumassa vedessä 6–12 tuntia. Lämmitä juoma kädenlämpöiseksi, lisää hiivanokare, sitruunaviipaleet ja sokeri. Käytä juomaa vuorokaden ajan, siivilöi ja pullota. Sitruunan sijasta voit käyttää hapokkkuuden tuojana raparperia. Poimulehtisima sopii erityisesti naisille poimulehden hormonitoimintaa tasapainottavan ja kuukautiskipuja lievittävän vaikutuksen ansiosta. Juoma on vaikutuksiltaan vahvaa, eikä sitä tulisi nauttia raskauden aikana. Samalla reseptillä syntyy oivallinen voikukkasima, johon poimulehden asemesta käytetään voikukan terälehtiä ja mykeröitä.

Vaaleanpunaisen unelman ja poimulehtisiman reseptit ovat Virpi Raipala-Cormierilta. Mesiangervoliköörin resepti kuuluu perinteisiin yrttijuomiin.

Johanna Koskinen

  • 9.9.2009