Kirjoittanut Kristiina Koivunen

Vastapuolen näkemys

Lukuaika: < 1 minuutti

Vastapuolen näkemys

Arvostelussa Shahzad Syed Saleemin kirja Kuoleman sisäpiiri.

Kuoleman sisäpiiri on poikkeuksellinen kuvaus sodasta, jota toinen osapuoli kutsuu terrorismin vastaiseksi sodaksi ja toinen osapuoli Yhdysvaltojen vastaiseksi maailmanlaajuiseksi jihadiksi.

Kirjan Suomen-julkaisu tapahtuu ajankohtaisella hetkellä. Kesäkuussa jihadistinen Irakin ja Levantin islamilainen valtio -järjestö ISIL osoitti mahtinsa valtaamalla Irakin toiseksi suurimman kaupungin Mosulin.

Jihadistien päämääränä on toteuttaa Koraanin ennustus islamilaisen valtakunnan syntyyn johtavasta viimeisestä sodasta, joka alkaa Koraanin mukaan Afganistanista ja leviää Lähi-itään.

Toimittaja Shahzad Syed Saleemin kirja on ensimmäinen suomeksi ilmestynyt kokonaisvaltainen analyysi al-Qaidan ja sen seuraajajärjestöjen ideologiasta.

Saleem oli Pakistanin Anna Politkovskaja. Hän selvitti vuosia al-­Qaidan, talebanien ja maan turvallisuusviranomaisten välejä ja uskoi, että monet pakistanilaiset virkamiehet tukivat salaa jihadisteja.

Toukokuussa 2011 Saleem, 40, katosi Islamabadissa, ja hänen ruumiinsa löydettiin pian täynnä kidutusjälkiä. Human Rights Watch epäilee Pakistanin tiedustelupalvelun ISI:n sekaantuneen sieppaukseen ja murhaan, minkä tiedustelupalvelu kiistää jyrkästi.

ISI oli varoittanut Saleemia kolmesti, ja peloissaan oleva Saleem suunnitteli pakoa Pakistanista vain muutama päivä ennen kuolemaansa.

Miksi kotimaan poliisit, Yhdysvaltojen liittolaiset terrorismin vastaisessa sodassa, olivat Saleemille al-Qaidan jäseniä vaarallisempia? Koska hän ei kuvannut jihadisteja harhaanjohdettuina luusereina ja sekopäinä, vaan esitti järjestön määrätietoisena toimijana, joka haluaa ajaa ahneet länsimaat pois muslimimaista.

Saleem itse määritteli omaperäisen kirjoitustyylinsä nykypäivän Tuhannen ja yhden yön tarinoiksi. Kuoleman sisäpiirin vauhdikas teksti tempaisee mukaansa kuin dekkari.

Nämä saagat ovat totta ja paljon kiinnostavampaa luettavaa kuin uutiset käsittämättömän tuntuisista itsemurhaiskuista. Saleemin kirja ei lietso terrorismihysteriaa, vaan tarjoaa jihadisteista asiallista tietoa.

Shahzad Syed Saleem: Kuoleman sisäpiiri – Terroristijohtajat bin Ladenin jälkeen. Suom. Tero Virtanen. Into 2014. 371 s.

4 tähteä.

Kirja ilmestyy heinä–elokuussa.

Kristiina Koivunen