Kirjoittanut minea koskinen

Varokaa radikaaleja!

Lukuaika: < 1 minuutti

Varokaa radikaaleja!

Arvostelussa Musharbash Yassinin kirja Radikaali.

Maltillinen vihreä poliitikko ja islamin puolestapuhuja saa tappouhkauksia. Pian pommi-isku laittaa Berliinin hälytystilaan.

Radikaali on saksalaislehti Die Weltin mukaan ” hemmetin hyvä poliittinen trilleri”. Kirja pelaakin juonenkäänteillä ja yksityiskohdilla, ei esimerkiksi syvällisillä henkilöhahmoilla. Terrorismia teos käsittelee suunnilleen samanlaisella syväluotauksella kuin televisiosarja 24.

Radikaalin kansilehden lainaus saksalaislehden arviosta väittää, että kirja osoittaa tyhjäksi islamistien ja islaminvihaajien näennäisen vastakkuuden. Tämä on samantapainen tyhjä huomio kuin se, että äärivasemmisto ja äärioikeisto voivat jakaa yhteistä tarttumapintaa.

Teoksen tunnistaa toimittajan kirjoittamaksi, vaikkakin aiheeseen perehtyneen. Totuuden etsiminen on yhtä kuin sen selvittäminen, kuka on enemmän paha kuin toinen.

Radikaali näyttää, että rakkaudessa ihminen löytää ymmärrystä ja uskoa toiseen, vaikka epäilyyn on aihetta. Vaikeus onkin toisaalla, vieraan vihan ja katkeruuden ymmärtämisessä. Siitä tämä kirja ei valitettavasti kerro.

Musharbash Yassin: Radikaali. Suom. Mari Janatuinen. Into 2013. 388 s. Kaksi tähteä.

Minea Koskinen