Lukuaika: < 1 minuutti

Vapautta kohti!

Arvostelussa Päivi ja Santeri Kanniston kirja Vapaana elämisen taito.

Päivi ja Santeri Kannisto heittivät kymmenisen vuotta sitten hyvästit työorientoituneelle elämälle Suomessa ja aloittivat toistaiseksi päättymättömän matkansa maasta ja maanosasta toiseen. Ikiliikkuvaa elämäntapaa Päivi Kannisto kuvasi kirjassa Elämäni nomadina. Pariskunnan yhteisen teoksen aiheena on vapaus.

Vapauden filosofiaan pureudutaan rupattelemalla aiheesta eri puolilla maailmaa kohdattujen ystävien kanssa. Keskusteluissa pyristellään vapaaksi esimerkiksi kotimaasta, rahan vallasta ja ympäristön sanelemasta elämästä. Keskustelijat pohtivat vapautta myös mielipiteen ilmaisun kannalta sekä elämänasenteena, joka sallii myös toisten ihmisten elää omanalaistaan elämää.

Kannistot vakuuttelevatkin, että kirjan tarkoitus ei ole yllyttää maankiertolaisuuteen, vaan kukin on vapaa tulemaan onnelliseksi omalla tavallaan. Aina ei kuitenkaan voi välttyä tunteelta, että kirjoittajat kokevat olevansa jollain tavalla valaistuneempia kuin me paikkoihin ja rutiineihin juuttuneet.

Aivoja teos kyllä tuulettaa. Hyviä vinkkejä vapaampaan elämään antavat myös lukujen loppuun listatut isot ja pienet toimintaohjeet.

Päivi ja Santeri Kannisto:
Vapaana elämisen taito.
Atena 2014. 215 s. 4 tähteä.

Marjo Jääskä

  • 24.6.2014