Kirjoittanut Jari Tamminen

Vapaata riistaa

Lukuaika: < 1 minuutti

Vapaata riistaa

Lyhyesti: Maailman kauppajärjestö WTO:n kansainvälisen kaupan vapauttamiseen tähdänneet neuvottelut ovat olleet pysähdyksissä jo vuosien ajan, koska kehitysmaat ovat vaatineet oikeudenmukaista kohtelua neuvotteluissa.

Maailman kauppajärjestö WTO:n kansainvälisen kaupan vapauttamiseen tähdänneet neuvottelut ovat olleet pysähdyksissä jo vuosien ajan, koska kehitysmaat ovat vaatineet oikeudenmukaista kohtelua neuvotteluissa. Teollisuusmaat ovat tällä välin keskittyneet kahdenkeskisiin ja alueellisiin vapaakauppasopimuksiin, kertoo Oxfam-järjestön tuore raportti Signing Away The Future (Tulevaisuuden poiskirjaaminen).

Kehitys ei ole ollut välttämättä suotuisaa kehitysmaiden kannalta. Yhdysvallat ja EU etunenässä ovat solmineet vapaakauppasopimukset noin 25 kehitysmaan kanssa ja neuvottelut jatkuvat yli sadan maan kanssa. Käytännössä mitään maata ei ole suljettu neuvottelujen ulkopuolelle. Kahdenkeskisissä sopimuksissa yksittäisellä kehitysmaalla ei ole neuvotteluissa paljoakaan mahdollisuuksia vaikuttaa lopputulokseen. Sopimuksista ovat hyötyneet etenkin suuryritykset, jotka pääsevät dumppaamaan ylijäämätuotantoaan kehittyville markkinoille.

Vuonna 1993 solmitun Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus NAFTA:n jälkeen esimerkiksi ulkomaalaisomistus Meksikon pankeista nousi 85 prosentilla seitsemässä vuodessa. Samalla kotimaisten yritysten lainakanta romahti 10 prosentista bruttokansantuotteesta vaivaiseen 0,3 prosenttiin. Vuoden 2004 todellisen tulotason arvioidaan olevan alhaisempi kuin vuonna 1994.

Jari Tamminen