Vampyyri saapuu Moskovaan

Arvostelussa Sergei Lukjanenkon Yöpartio & Päiväpartio.

Sergei Lukjanenkon vampyyrifantasiassa vallitsee kauhun tasapaino. Konfliktin osapuolet, päiväpartio ja yöpartio, ovat lukkiutuneet asetelmaan, jossa molemmat ovat niin voimakkaita, että täysimittainen sota johtaisi täydelliseen tuhoon.

Viisiosaisen kirjasarjan kahdessa suomennetussa osassa, Yöpartiossa ja Päiväpartiossa, hahmotellaan osapuolten yhteenoton mittasuhteita. Tarina kiedotaan osaksi todellista historiaa: esimerkiksi Neuvostoliitto oli Valon puolen hieman pieleen mennyt yritys luoda onnela maan päälle.

Osapuolet Valo ja Pimeys ovat niin kliseisesti nimettyjä, että tekisi mieli vajota maan uumeniin. Vampyyreja ei ole helppo käsitellä tuoreesti.

Silti Lukjanenko luo puhki kuluneista aineksista uutta ja yllättävää. Tai sitten tapahtumapaikka, ränsistynyt Moskova, on se uusi mauste. Vampyyrit ja niiden metsästäjät hörppivät vodkaa ja napostelevat suolakurkkuja. Nyky-Venäjän korruptoitunut yhteiskuntamalli ja neuvostomenneisyys nousevat kiinnostavasti tarinan raoista.

Sergei Lukjanenko: Yöpartio. Into Kustannus 2012. Neljä tähteä.

Sergei Lukjanenko: Päiväpartio. Into Kustannus 2013. Neljä tähteä.

Jari Tamminen

Kommentoi Facebookissa

Jari Tamminen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.