Kiinan netissä toimivat toisinajattelijat jäävät kyberpoliisin haaviin yhä tehokkaammin.
Kyber-toisinajattelijoiden toiminta on vaikeutunut Kiinassa muutaman viime vuoden aikana. Tuomiolle viemisestä on tullut entistä helpompaa, koska hakukoneet keräävät käyttäjätietoja.
Viimeisimpiä syytettyjä oli Contemporary Business Reviewn toimittaja Shi Tao. Hänet tuomittiin viime vuoden toukokuussa kymmeneksi vuodeksi vankeuteen valtionsalaisuuksien luovuttamisesta. Tuomion aiheutti sähköpostiviesti, jossa oli muistiinpanoja siitä, kuinka hallitus rajoittaa median toimintaa.
Shi Tao ei ole yksin. Vuodesta 2004 lähtien Kiinassa on vangittu kaikkiaan 43 kyber-toisinajattelijaa, joista 24 on vapautettu.
Vuosina 2001–05 annettiin yhteensä 41 tuomiota, joista kolme viidesosaa liittyi internetiin. Nettiin liittyvät syytökset johtivat keskimäärin 7,5 vuoden tuomioihin. Suurinta osaa syytettiin valtiovallan kumousyrityksistä.
Totalitaristisessa Kiinassa nettiä valvovat kulttuuriministeriö, tietotekniikkaministeriö, julkisen turvallisuuden ministeriö ja valtioneuvoston tietotoimisto.
Valtioneuvoston tietotoimiston johtaja Liu Zhengrong totesi helmikuussa, että Kiinassa on kiellettyä välittää valtionsalaisuuksia, valtion ja sosialistisen järjestelmän kannalta haitallista tietoa, vähätellä kansojen välistä solidaarisuutta ja viestiä uskonnollisten kulttien jäsenten kanssa internetissä.
Valtio, yritykset ja järjestöt ylläpitävät Golden Shield -sensuurijärjestelmää, jonka Great Firewall of China -palomuuri estää tiettyihin IP-osoitteisiin pääsyn. Golden Shield tekee yhteistyötä maailman johtavien tietotekniikkayritysten Googlen, Yahoon, Ciscon ja Microsoftin kanssa. Käyttäjätietoja, osoitteita ja nimiä kerätään erityisesti nettikahviloista. Googlen ja Yahoon Kiinan-hakukoneisiin on kerätty musta lista kielletyistä sanoista ja käsitteistä, ja tietoja kerätään niiden perusteella.
Kiinassa on myös oma kyberpoliisi, joka toimii kaikissa 31 maakunnassa. Kyberpoliisilla on yli 40000 virkamiestä. Se itsenäistyi ja alkoi perustaa poliisivoimia maakuntiin rikospoliisin tavoin vuodesta 2003 lähtien.
Tietotekniikkayritysten ja valtion yhteistyön vuoksi netin käytön valvonta Kiinassa on entistä tehokkaampaa. Kyber-toisinajattelijoita syytetään ahkerammin ja tuomiot ovat kovempia.
Kyber-toisinajattelijat voidaan tunnistaa hakukoneiden avulla jo varhaisessa vaiheessa. Monia toisinajattelijoita on vainottu ja ahdisteltu ennen kuin heitä lopulta syytetään.
Kiinassa oli viime vuonna noin 110 miljoonaa internetin käyttäjää. Heistä yli 30 miljoonaa käytti nettiä kahviloissa. Netin käyttäjämäärät ovat nousseet huimasti 1990-luvun alusta lähtien.
Kiinan PEN-klubi järjestelee parhaillaan lakiasioita Shi Taon puolesta. Maaliskuun lopulla Kiinan pen-klubin puheenjohtaja Yu Zhang tapasi kaksi juristia, Albert Hon ja Li Jianqiangin, joiden kanssa hän keskusteli Taon tapauksesta.
Yu Zhang keskusteli myös henkilökohtaisen tiedon yksityisyyden toimiston komissaarin kanssa ja jätti valituksen Yahoo Holdings Hong Kong Ltd:stä. Yahoo kieltäytyi tapaamasta Yu Zhangia.
Hunanin maakunnassa annetussa tuomiossa todettiin, että Yahoo Holdings Hong Kong välittää ja rekisteröi käyttäjätietoa. Sama yritys välitti myös Shi Taon tiedot Kiinan viranomaisille.
Aiemmin oikeudessa väitettiin Yahoo Chinan välittäneen Shi Taon käyttäjätiedot. Hongkongin Yahoon vaihtuminen tietojen välittäjäksi johtunee siitä, että Kiinan Yahoon toimintaa säätelevät huomattavasti tiukemmat säännöt kuin Hongkongin Yahoon.
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Suomen PEN -yhdistyksen puheenjohtaja.
Rita Dahl