Valtiottomien kisat

Lukuaika: < 1 minuutti

Valtiottomien kisat

Voimakalenteri: Esimerkiksi saamelaiset eivät voi lähettää joukkuettaan FIFAn kilpailuihin.

JALKAPALLO Kansainvälisen jalkapalloliitto FIFAn kilpailuihin voi osallistua vain itsenäisiä valtioita edustavia jalkapallojoukkueita. Esimerkiksi saamelaiset eivät voi lähettää joukkuettaan FIFAn kilpailuihin. Saamelaisjalkapalloilijat ovat Norjan, Ruotsin ja Suomen kansalaisia. He voivat pelata näiden maiden joukkueissa, mutta FIFA ei hyväksy, että he edustavat Saamenmaata yhtenäisenä joukkueena.

Siksi kansat ilman omaa valtiota järjestävät omat jalkapallon maailmanmestaruuskisat eli VIVA World Cupin joka toinen vuosi. Se järjestetään seuraavan kerran 7.–13. heinäkuuta Saamenmaan Jällivaarassa. Saamelaisjoukkue voitti kilpailun kaksi vuotta sitten, jolloin maailmanmestaruuskisat järjestettiin ensimmäisen kerran. Sääntöjen mukaan voittanut joukkue vastaa seuraavan kilpailun järjestämisestä.

Jalkapalloturnaukseen osallistuu neljä mies- ja kaksi naisjoukkuetta. Miesjoukkueen sinne lähettää Padania (Italiasta), Provence (Ranskasta), Saamenmaa ja Kurdistan. Naisten mestaruudesta kilpailevat saamelaiset ja kurdit.

www.vivaworldcup.info

Kristiina Koivunen