Kirjoittanut elsi hyttinen

Vallankaappaus, jota ei tapahtunut

Lukuaika: < 1 minuutti

Vallankaappaus, jota ei tapahtunut

Ars Kärsämäki on nykytaidetta esittelevä kesänäyttely keskellä Suomea. Se on myös yritys kuratoida taidenäyttely uudella tavalla, demokraattisesti.

Ars Kärsämäki on nykytaidetta esittelevä kesänäyttely keskellä Suomea. Se on myös yritys kuratoida taidenäyttely uudella tavalla, demokraattisesti.

”Yritys ei ihan kaikilta osin onnistunut”, pohtii kuraattori Jussi Koitela nyt.

Koitela perusti näyttelyä varten blogin, jossa esitteli itseään kiinnostavia taiteilijoita sekä ajatuksiaan taiteesta.

”Taidenäyttelyn kokoaminen on yleensä suljettu prosessi. Kun tausta-ajatuksia ei avata, valta keskittyy ja vahvistuu taideinstituution sisällä.”

Koitela toivoi, että hänen blogitekstinsä provosoisivat lukijat kommentoimaan ja keskustelemaan, ja että lopulliset taiteilijavalinnat ja näyttelyn teema hioutuisivat tätä kautta.

”Parhaassa tapauksessa näyttely olisi lähtenyt käsistäni kokonaan, ja se olisi ollut kiinnostavaa.”

Mutta, mutta. Suomalaisethan eivät keskustele. Koitelakin joutui lopulta perinteisempään taidediktaattorin rooliin kuin kuvitteli.

”Mun olisi varmaan pitänyt kirjoittaa provosoivammin, mutta sellainen veisi tolkuttomasti aikaa. Meiltä myös puuttuu tällainen keskustelukulttuuri ja perinne, taiteilijoitakin on yllättävän vaikeaa saada mukaan dialogiin yleisön kanssa.”

Niinpä näyttelyn konsepti on nyt Koitelan omasta päästä. Ja taiteilijatkin hänen valitsemiaan – tosin yksi heistä sentään erään blogikommentin perusteella. Joskus elämässä vaan käy niin, että kokeilut eivät tuota juuri toivottua tulosta.

Ai niin. Mutta Koitelan kuratoiman näyttelyn teemanahan onkin kokeellinen elämä.

ArsKärsämäki ”Kokeellinen elämä” 18.6.–28.8. Taidetalo Nahkurissa Kärsämäellä. Auki ti–pe 11–19, la 11–15, su 11–19. Kuraattorin blogi: http://arskarsamaki2011.wordpress.com/

Elsi Hyttinen