Lukuaika: 2 minuuttia

Valkokangas

Elokuva-arvosteluja

Lassiet kiipelissä. Raimo O. Niemi kierrättää Poika ja ilves -menestysformaattia kohdistamalla hyväntahtoisen huomion tällä kertaa suteen. Varsinaisesta luontoelokuvasta ei ole kyse, vaikka kahden äidin välillä huojuvan nuoren tytön kasvutarinassa ajellaan paljon moottorikelkoilla ja mönkijöillä kuvauksellisissa Lapin maisemissa.

Suden ja shamaaniviittausten kautta viritellään kaipuuta mytologiseen luontosuhteeseen. Samalla lasten hellimien söpöjen sudenpoikasten kautta luonto muuttuu paapomisen kohteeksi. Tätä tukee sekin, että elokuvassa susia esittävien kesyjen koirasusien fyysinen koko, liikkuminen ja ääntely eivät välitä villin suden olemusta.

Kaunista luontokuvaa ja eläinromantiikkaa tihkuva elokuva iskee varmasti kohderyhmäänsä. Sudelle se kerää sympatiaa, mutta suden ja ihmisen rinnakkaiselon ristiriitoja elokuvan vieraantunut näkökulma ja stereotyyppinen roolikattaus enemmän kärjistävät kuin avaavat. (TR)

Raimo O. Niemi: Suden arvoitus. Elokuvateattereissa 15.12. alkaen. Kaksi tähteä.

_______________

Taistelu sieluista. Vuonna 2003 yhdysvaltalaissotilas Jessica Lynchiä pidettiin vankina irakilaisessa sairaalassa, jossa häntä kidutettiin ja kuulusteltiin. Lynchin pelasti armeijan erikoisjoukot ja pelastusoperaation aikana kuvattu filmi päätyi maailman uutisiin.

Myöhemmin kävi kuitenkin ilmeiseksi, että koko operaatio oli lavastettu, Lynch oli loukkaantunut ajettuaan ojaan ja häntä hoidettiin sairaalassa paremmin kuin irakilaisia potilaita. Sairaalan henkilökunta myös ilmoitti hänen sijaintinsa yhdysvaltalaisjoukoille. Sankarillinen pelastustarina kuitenkin eli riittävän pitkään. Se kohotti edistystä sotaan kaipaavan kansakunnan moraalia kriittisellä hetkellä.

Clint Eastwoodin ohjaama Isiemme liput kuvaa samanlaista operaatiota. Vuonna 1945 rakennettiin Iwo Jimalla otetun lipunnostokuvan ympärille propagandakoneisto, joka imaisi mukaansa haluttomat osalliset ja sivullisetkin. Taistelussa kansakunnan sieluista ei oltu turhantarkkoja yksityiskohdista taikka totuudesta. Riitti että illuusiota ylläpidettiin tarpeeksi pitkään, jotta sotaponnistelu saatiin läpi kunnialla. (JT)

Clint Eastwood: Isiemme liput. Neljä tähteä.

_______________

Teiniäiti seikkailee. Naisen asema oli hieman heikko Raamatun touhujen perusteella. Tämän todistaa joulun uskisleffa Matkalla Beetlehemiin, joka kuuluu sarjaan tylsä historiallinen draama.

Juonesta löytyy tosin muutamia yllättäviä tasoja, kuten nuoren Marian nuivuus isän kaupattua hänet pakkoavioliittoon vanhemman ja ventovieraan Joosefin kanssa. Tässä yhteydessä moiseen aikalaiskuvausrevittelyyn harvemmin törmää. Myöskin hieman surkea on ollut teiniäidin asema hänen palatessaan juoksultaan vatsa pystyssä. Marian säästää aviomiehen vihalta ja kivitykseltä vain Herran enkeli.

Mitäpä muuta odottaisikaan yhteisöltä, joka rakentaa moraalinsa ja sääntönsä Vanhaan Testamenttiin. ”Tyhmyys on nainen, levoton ja yksinkertainen, eikä hän mistään mitään tiedä” kertoo jo itse kirjakin (Sananl. 9:13). Mysteeriksi jää, ovatko elokuvan tekijöiden näkemykset naisen paikasta nykymaailmassa yhtään edistyksellisempiä. (JT)

Catherine Hardwicke: Matkalla Beetlehemiin. Elokuvateattereissa parhaillaan. Kaksi tähteä.

_______________

Tuomas Rantanen & Jari Tamminen

  • 9.9.2009