Kirjoittanut susanna kuparinen

Väiski & Bertie

Lukuaika: 2 minuuttia

Väiski & Bertie

Kalenteri: Radioteatterin johtaja Pekka Kyrö suosittelee huhtikuun Brecht-kuunnelmaa ja pohtii, miten löytyisi uutta yleisöä.

RADIO Radioteatterin henkilöstöä vähennetään ja uusi ohjelmisto on ahtaalla. Kuunnelma on arvokas ja tärkeä laji, jota halutaan kehittää ja avata uusille sukupolville, Yleisradion päälliköt vakuuttavat. Suuren loven Radioteatterin budjettiin tekee vuoden 2009 syksyllä alkava Väinö Linnan trilogiasta Täällä pohjantähden alla sovitettu 21-osainen kuunnelmasarja.

Radioteatterin päällikkö Pekka Kyrö, miten Väinö Linna uudistaa kuunnelmaa?

”Pohjantähti ei kulje kuunnelman uudistamisen kärjessä, mutta se tyydyttää suurta kysyntää. Eeppinen romaani saa 21 jaksoa, jolloin toistuvuus on suuri. Toistuvuus on tärkeää.”

Eikö se ole taas uusi megasatsaus siihen, että suuret ikäluokat nostalgisoivat yksityisasunnoissaan kadotettua yhteistä projektia?

”Yle Radio 1 on kanava, johon kuuluu tällainen ohjelmisto, kuten Waltarin Sinuhe, joka meni uusintana kolme vuotta sitten. Mietimme sitten, että onko vielä suomalaisia romaaneja, joista kannattaa tehdä kuunnelma, sellainen, joka herättää suurta vastakaikua suuren yleisön piirissä. Se on eri yleisö kuin mikä tavoitetaan YleX:n kautta.”

Mutta YleX:ssähän ei ole lainkaan omaa kuunnelmatuotantoa.

”Radioteatteri on niin kallista siinä mittakaavassa, että ne kauhistuivat YleX:ssä. Toinen keino uuden yleisön löytämiseksi on netin välityksellä. Silloin kuunnelmia voi valita ja ladata milloin tahansa missä tahansa, on demand.”

Mistä kuunnelmia voi ladata?

”Tällä hetkellä valikoimaa ei ole… mutta se on se unelma. Radiodraaman eloonjääminen riippuu nimenomaan siitä, ja siihen on yritetty mennä, puheen tasolla. Käytäntö uupuu vielä.”

Tarjoamalla samat linnat ja waltarit eri paketissa löydätte kuunnelmalle uuden yleisön?

”Ylessä asetetaan painopisteitä siihen mitä toivotaan, missä pitäisi vahvistaa, missä löysätä resursseja. Viime vuonna syntyi hienoja papereita, mutta kaikki täällä Ylessä ovat puhuneet, että painopisteitä ei voi asettaa, jos rahapussi ei kulje mukana.”

Mitä suosittelet huhtikuussa?

”Eric Bentleyn Brechtiä käsittelevä ’kuunnelma’ on oikeudenistuntojen alkuperäisnauhoituksista koostetun käsikirjoituksen suomalainen versio. Se kuvaa miten valtionvastaisesta toiminnasta on tapana tehdä tutkimuksia. Yleistettävissä oleva faabeli hyvin monenlaisiin historiallisiin aikoihin ja yhteiskuntiin.”

Eric Bentley: Bertolt Brecht ja epäamerikkalaista toimintaa tutkiva komitea.Yle Radio 1 sunnuntaina 27.4. klo 15.00 ja maanantaina 28.4. klo 19.03.

Susanna Kuparinen