Lukuaika: < 1 minuutti

Vainoharhaa

Kulttisarja The Prisoner uudistettiin 2000-luvulle.

Vuosina 1967–1968 televisiossa ensi-iltansa saanut englantilainen kulttisarja The Prisoner on jäänyt elämään outolintuna televisiosarjojen historiaan. Sen 17 jakson mittainen kaari tarjosi uraauurtavan psykedeelistä kerrontaa ja on nyt on myös saatavilla dvd:llä suomenkielisin tekstein varustettuna.

Sarja heitti työstään eronneen ex-agentin Kylään. Idyllinen, joskin omituinen merenrantakylä oli vankila, jossa kaikki asukkaat olivat vankeja, joilla ei ollut omia nimiä vaan numerot.

Sarjan valmistuessa kylmä sota keräsi kierroksia ja paranoiaa tihkuva fiktio sopi hyvin ajankuvaan. Kuulusteluissa ja aivopesussa käytetyt kemialliset ja psykologiset menetelmät varmistavat sekä vangin että katsojan hämmentyneen olotilan. Tarina on ajoittain silkkaa surrealismia. Sarjan loppuhuipennuksen muodostaa Beatlesin All You Need is Loven siivittämä tulitaistelukohtaus, joka nosti psykedelian ja hallusinaatiot toiseen potenssiin.

Hämmentävyydestä kertoo jotain se, että vielä tänä päivänäkään ei ole löytynyt selkeyttä siitä, missä järjestyksessä jaksot tulisi katsoa. Selvää on vain se, että sarjan loputtua suinkaan kaikki Kylään liittyvät kysymykset eivät ole saaneet vastausta.

Vuonna 2009 Prisonerista julkaistiin 6-osainen uusintaversio, joka siirsi sarjan teemat 2000-luvulle. Kylmän sodan paranoia on vaihtunut huoleen alati lisääntyvästä kameravalvonnasta ja muun valvontateknologian kaventamasta yksityisyydestä sekä suuryhtiöiden kasvavasta vallasta. Toimii!

The Prisoner – Saarroksissa (7 dvd); The Prisoner (2009) (3 dvd).

Jari Tamminen

Kommentoi Facebookissa