Väinämöinen palaa syksyn pimeydessä

Lukuaika: < 1 minuutti

Väinämöinen palaa syksyn pimeydessä

Flamman suurimmissa esityksissä esiintyy yli 30 tulitaiteilijaa.

Pimeyteen katsominen sattuu silmiin. Yleisö hiljenee, kun näyttämölle syttyy ensimmäinen tuli. Tulesta irtoaa nopeasti läikehtiviä pisaroita, jotka kulkevat kuin itsestään pimeyttä pitkin. Vähitellen liekkien läheisyydestä voi erottaa hahmoja. Kun liekkejä on kymmeniä, lämmin valo hehkuu oranssina esiintyjien kasvoilta.

Yleisö seuraa herkeämättä musiikin säestämää vauhdikasta tulitanssia. Soihdut, palavat kepit ja köydet liikkuvat kantajiensa käsissä nopeasti piirtäen tulikuvioita pimeyteen. Ilmassa tuoksuu valopetrooli. Tulijonglöörien jälkeen katseen vangitsee volttisarjan tekevä akrobaatti, sitten tuleen sytytetty pyöritettävä hyppynaru, jonka tulikehään hyppääjät loikkaavat. Tuli voi olla missä vaan, se voi viuhua kantajansa pään ympärillä, lanteilla tai se voi lentää. Esitys on hypnotisoiva.

Lavalla on Flamma, Suomen isoin ja ammattimaisin tulishowryhmä, jonka suurimmissa esityksissä esiintyy yli 30 tulitaiteilijaa.

Tänä syksynä Flamma sytyttää soihtunsa jo viidettä kertaa Pyynikin kesäteatterin lavalla massiivisessa tuliproduktiossa. Väinämöinen palaa päättää Flamman kolmevuotisen Kalevala-henkisen trilogian.

”Kalevala ja muinaiset loitsurunot olivat kummitelleet jo aiemmin monen tuotantoryhmäläisen mielessä. Kun alettiin miettiä uutta esitystä, esiin nousi mytologia. Suomen mytologia on osa meidän juuriamme, mutta teema on toimiva ja eksoottinen myös ulkomaankeikoilla”, tuottaja Nella Brelo kertoo.

Tamperelainen Flamma pitää Pyynikin kesäteatteria kotikaupunkinsa parhaana tuliteatteripaikkana.

”Maasto on paloturvallista, luonto ympärillä kaunista ja pyörivä katsomo antaa mahdollisuuksia liikuttaa tarinaa ja esiintyjiä ihan eri tavalla”, Brelo kehuu.

”Tämä on viides ja viimeinen vuosi kun tuliteatteria tehdään Pyynikillä tässä mittakaavassa. Ensi vuodesta en osaa vielä sanoa mitään. Tuliteatterin tuottaminen lavasteineen ja tehosteineen maksaa paljon, ja joka vuosi ollaan menty jotakuinkin nolla- tai miinusbudjetilla. Kulttuurialalla ei isot rahat pyöri”, Brelo toteaa.

Syksyn esitykseeen Flamma on ottanut käyttöön uusia välineitä. Erikoisimpana uutuutena näytöksessä on mukana videoprojisointeja.

”Ja tulta tämän vuoden show’ssa on enemmän kuin koskaan aikaisemmin!”

Väinämöinen palaa 8.–18.9. Tampereella, Pyynikin kesäteatterissa. Esitykset 8.–10.9. kello 21, 11. & 13.9. kello 20.45 & 15.–18.9. kello 20.30.

Marjukka Kähönen

  • 5.9.2011