Kirjoittanut Hanna Nikkanen

Vaimenna töllö

Lukuaika: 2 minuuttia

Vaimenna töllö

Kulttuurihäirintä: Yleiskaukosäädin tekee käyttäjästään kaupunkitilan valtiaan.

Keskustelukumppanin katse harhailee kohti ravintolan tv-ruutua. Viisivuotias jää tuijottamaan kahvilan telkkarista sarjaa, jota kotona ei saisi katsoa. Julkiset tilat ovat täynnä töllöjä ja tilan käyttäjällä on kovin vähän kontrollia siihen, minkälaista liikkuvaa kuvaa ruuduista tulvii.

Helsinkiläisellä Larsilla on ratkaisu. Larsin taskussa kulkee auton sähköavaimelta näyttävä musta lätkä, julkisen kuvasaasteen yleisavain. TV-B-Gone vaimentaa television kuin television.

”Työntelin Kampin ostoskeskuksessa lastenrattaita ja sammutin televisioita, joita siellä on viidentoista metrin välein katonrajassa. Kukaan ei huomannut mitään.”

Ostoskeskusten ja ravintoloiden televisiot pauhaavat tyhjän panttina. Niiden sammuminen ei synnytä paniikkia, ei kutsu paikalle vartijoita juoksentelemaan.

Rankempaa kujeilua voi harrastaa elektroniikkatapahtumissa: tammikuussa Las Vegasin ces-kuluttajaelektroniikkamessuilla videoseinät pimenivät ja lehdistötilaisuuksissa etsittiin vimmaisesti vikaa laitteistosta. Jekun tehnyt bloggaaja sai porttikiellon ja uskalikon maineen.

Larsille TV-B-Gone ei ole vain pilailuväline. Television sammuttamisesta on todellista hyötyä – ja harvemmin se haittaa ketään.

”Yhtenä iltana uimahallin kahviossa telkkarista tuli järkyttävää väkivaltaista tuubaa, jota en halunnut tyttären näkevän. Oli tosi helppoa vaan sammuttaa se.”

Ravintolassa Lars suosittaa television sammuttamista etenkin silloin, kun ruudun vastustamaton välke vetää katseen puoleensa ja sabotoi keskustelua.

Yleiskaukosäädin lupaa sammuttaa lähes minkä televisiomallin hyvänsä. Tavallisimmat telkkarit sammuvat samantien, harvinaisempien vempeleiden kohdalla vaikutusta on odoteltava.

TV-B-Gonen ainoa nappi käynnistää ohjelman, joka kokeilee erilaisia infrapunakoodeja runsaan minuutin ajan. Kierroksen aikana oikea koodi löytyy lähes varmasti ja televisio sammuu. Signaali ei vahingoita elektroniikkaa tai eläviä olentoja sen kummemmin kuin mikään muukaan kaukosäädin.

Langattomien laitteiden käyttämät infrapunakoodit eivät suinkaan ole ainutlaatuisia: sen huomaa, kun naapurin digikuvaesitys ilmestyy seinän läpi omaan vastaanottimeen. Tai kun puolalainen teinipoika tuunaa oman televisionsa säädintä niin, että sillä voi suistaa raitiovaunuja raiteilta.

Jos jotakuta oikeasti huolettavat telkkareita luvatta sammuttavat kansalaiskaukosäätäjät, vastaanottimen voi helposti suojata. Pala sähköteippiä oikeassa paikassa pysäyttää signaalin.

TV-B-Gonen keksijä Mitch Altman tutki aikoinaan virtuaalitodellisuutta ja huolestui televisioruudun hypnoottisesta vaikutuksesta ihmisiin. Altman kutsuu TV-B-Gonea “ympäristönhallintalaitteeksi” – sen tarkoitus ei hänen mukaansa ole häiritä ketään, vaan auttaa ihmisiä havaitsemaan ja hallitsemaan television vaikutuksia elinympäristössään.

”Television sammuttamisesta tulee hyvä olo”, Lars kertoo. Napinpainallus tuntuu vähän luvattomalta ja jännittävältä. Melkein kuin olisi näpistänyt jotain.

“Ei siinä kuitenkaan ole mitään riskimomenttia, säädin on aivan huomaamaton eikä aiheuta mitään vaaraa kenellekään. Hauskinta on, kun vaikutus on massiivinen, esimerkiksi kun kokonainen tv-seinä sammuu.”

Ensi alkuun Larsia yllätti se, miten television sammuminen rauhoitti tilaa – ja miten harva huomasi muutoksen. Jotenkin sitä luulisi, että mainoksia näyttävien vastaanotinten sammuminen synnyttäisi kaaoksen kauppakeskukseen.

“Yleensä paikka vain rauhoittuu. Paras ostos varmaan kymmeneen vuoteen.”

TV-B-Gonea myyvät muun muassa suomalainen verkkokauppa Pulju.net sekä valmistajan sivusto Tvbgone.com.

Hanna Nikkanen

mainos