Lukuaika: < 1 minuutti

Vaatesuhteet kuntoon

Hyvä garderobi on pieni & kestävä.

Rinna Saramäen kirjan alaotsikossa tunnutaan lupailtavan liikoja: ”Ratkaise omat vaatepulmasi ja samalla globaalin muotiteollisuuden epäkohdat.”

Voiko omannäköisen ja ennen kaikkea käyttökelpoisen vaatevaraston koostaminen todellakin olla eettistä ja ekologista? Hyvän mielen vaatekaappi -kirjansa kolmessasadassa sivussa Saramäki osoittaa, että otsikon väite pitää paikkansa.

Teoksen ydinajatus on, että vaatteita on liikaa kaikkialla. Niitä on liikaa alipalkattujen aasialaisten ommeltavana, liikaa kauppojen rekeissä roikkumassa, liikaa meidän vaatekaapeissamme ja lopulta liikaa kaatopaikoilla mätänemiskaasuja hönkimässä.

Pohjimmiltaan ratkaisu vaatetulvaan on yksinkertainen. Puoli-ilmainen, hetken tunnekuohuissa shopattava pikamuoti pitäisi sivuuttaa ja opetella hankkimaan vähemmän mutta laadukkaampaa. Tästä seuraisi hyvinvointia niin itselle, muille ihmisille kuin planeetallekin.

Vähemmän on enemmän -idea on periaatteessa helppo, mutta käytännön toteutus vaatii tietoa ja vaivannäköä, ehkä itsekuriakin. Saramäki onneksi tsemppaa ja opastaa lukijaa kuin hyvää ystävää, eli herttaisesti ja iloisesti sekä liikoja saarnaamatta.

Kirjan alkupuolella käsitellään vaatebisneksen nurjaa puolta, kuten työturvallisuus- ja toimeentulo-ongelmia sekä ympäristön saastumista.

Silmiäavaava on esimerkiksi kirjoittajan laskelma, jolla hän osoittaa, että bangladeshilaisten ompelijoiden palkan korottaminen kohtuulliselle tasolle nostaisi t-paidan hintaa vain pari euroa.

Liian korkealle kipuavat vähittäismyyntihinnat eivät siis voi olla syynä siihen, ettei ompelijoille makseta kunnon palkkaa.

Karujen faktojen jälkeen kirjoittaja antaa selkeät askelmerkit kohti hyvän mielen vaatekaappia. Lähtökohtina ovat oman tyylin ja tarpeiden tunnistaminen sekä vaatevaraston analysointi.

Kannattaa pohtia, miten hyvin vaatekappaleet sopivat toisiinsa ja kuinka monelle niistä on käyttöä. Saramäen suosittelema Project 333, jossa kolmen kuukauden käyttöön valitaan vain 33 vaatetta, voi olla tukkoisesta vaatekaapista kärsivälle tärkeä askel vaatesuhteen tervehdyttämiseksi.

Hyvän mielen vaatekaappi on hyödyllistä ja hauskaa luettavaa. Tanakka tieto esimerkiksi vaatehankintojen budjetoinnista, vaatehuollosta ja vaatemateriaaleista puetaan kirjassa letkeään muotoon.

Ajattelemisen aihetta antavia kevennyksiä ovat runsaat sitaatit menneiden aikojen pukeutumisoppaista ja Saramäen itsensä taiteilemat sarjakuvahenkiset piirrokset.

Rinna Saramäki: Hyvän mielen vaatekaappi. Atena 2013. 304 s. 4 tähteä.

Marjo Jääskä

  • 27.1.2014