V niin kuin vastaanottokeskus, osa 1

Lukuaika: < 1 minuutti

V niin kuin vastaanottokeskus, osa 1

Laitos turvapaikanhakijoiden majoittamiseksi.

Turvapaikanhakijat sullotaan odottamaan kohtaloaan vastaanottokeskuksiin. Vaikka ne eivät ole suljettuja laitoksia kuten säilöönottokeskukset, turvapaikanhakijat nimittävät niitä vankiloiksi tai leireiksi. Tähän vaikuttanee kuukausien odottamisen ja alhaisen toimeentulotuen lisäksi se, että keskuksissa asutaan usein isoissa huoneissa vailla yksityisyyttä ja mielekästä tekemistä.

Suomi sijoittaa laitokset mahdollisimman kauas sieltä, missä hakijat itse haluaisivat asua. Monet turvapaikanhakijat muuttavatkin nopeasti isompiin kaupunkeihin, joissa asuu maanmiehiä ja on mahdollista työllistyä. Turvapaikanhakijat pakenevat paitsi kotimaansa sietämättömiä oloja, myös vastaanottokeskusten tylsyyttä Oravaisilta Helsinkiin.

Helsingissä teollisuusalueella aivan Kierrätyskeskuksen vieressä sijaitseva Kyläsaaren vastaanottokeskus on niin sanottu transit-keskus, josta turvapaikanhakijat siirretään muualle maahan odottamaan Maahanmuuttoviraston päätöstä. Onnekkaimmat saavat uuden mahdollisuuden Suomessa – muut turvapaikkajärjestelmä kierrättää pois maasta.

vapaaliikkuvuus.net

Markus Himanen & Jukka Könönen

  • 2.6.2010