Uutta ja uudempaa nettikapinaa

Lukuaika: 2 minuuttia

Uutta ja uudempaa nettikapinaa

Pummilla matkustajat ja piratismin tukijat ovat aktivoineet Ruotsissa myös työssä lorvailijat.

”EMME PIDÄ ESIINTYMISTÄ suurien sanomalehtien sivuilla minkäänlaisena voittona tai ainakaan välttämättömänä. Olemme mieluummin työntekijöiden keskuudessa leviävä huhu, maanalainen voimavara, josta kuiskaillaan toimiston käytävillä.”

Puhuja ei todellakaan näytä stereotyyppiseltä aktivistilta, hän on pikemminkin post-techno-henkisesti vihreään pukeutunut nuori mies Claes Lundin (nimi muutettu), jota voisi luulla trendikkääksi mainostoimiston duunariksi, ja ehkä hän on sitäkin, mutta työelämää tärkeämmät ovat hänen ylläpitämänsä maska.nu-sivut.

Maska on ruotsia ja tarkoittaa kutakuinkin ’laiskotella’, ’ottaa rennosti’. Maska.nu on uusimpia tulokkaita Ruotsin yhä laajenevassa nettiaktivismin tuoteperheessä.

Nettiaktivismin konkareita, kuten planka.nu (ilmainen joukkoliikenne) ja piratbyran.org (tiedostolevitys ja piratismin tukeminen), on seurannut muun muassa snatta.nu (myymälävarkauden hehkuttaminen), polkagrisar.cjb.net (Grännan makeistehtaisiin keskittyvä työtaistelusivusto), sommarjobb.net (kesätyökampanja asenteella) sekä tietenkin maska.nu.

MASKA.NU-SIVUILLA lukijat vaihtavat vinkkejä työpaikalla laiskottelusta ja muista keinoista tehdä työpäivistä siedettävämpiä. Sivuston toimitus kirjoittaa tämän lisäksi oppaita eri tilanteita varten ja tietenkin uutisoi alansa tapahtumista, muutoksista esimerkiksi työvoimatoimistojen toimintatavoissa ja sairaslomakeskusteluista. Ryhmä ei käytä ideologisia tunnuksia eikä puhu sivuilla juuri mistään muusta kuin työpaikkojen käytännöistä.

”Emme tule mistään järjestäytyneistä ryhmistä, olemme vain vihaisia siitä, miltä työelämä näyttää, ja haluamme vapauttaa itsemme ja muut, vapauttaa niin paljon työaikaa kuin mahdollista”, sanoo vihreäpukuisen ryhmän toinen aktivisti, gootahtava Minna Strömberg (nimi muutettu).

”Henkilökohtaisesti en välitä pätkääkään mistään ideologisesta viestistä, mutta on minulla kuitenkin sanottavaa. Ja tähän asti olen ollut tyytyväinen, meillä on ollut kohtuullisen paljon lukijoita.”

”Kävimme yhdessä suuressa vasemmistotapahtumassa esittelemässä hankettamme, ja jopa siellä tuli todella selvästi esille, että meidän projektimme tapaisille asioille on tarvetta. Juhlapuheissa kaikki vain vaativat enemmän työpaikkoja ja enemmän töitä, mutta kahvitauolla kaikki kiroavat arjen stressiä ja raskasta työtään.”

MASKA.NU-TEKIJÄT katsovat olevansa ruotsalaisen nettiaktivismin toista sukupolvea. He eivät ole lähtöisin siitä suhteellisen pienestä ryhmästä, joka aloitti planka.nu- ja piratbyran. org-hankkeet, vaan ovat entuudestaan järjestäytymättömiä, ja heille netti on ensisijainen järjestäytymisen muoto. Ensimmäisen sukupolven voitot ovat innostaneet heitä, esimerkiksi piratbyran.orgprojektin joukkokanteet tiedostonjakajia jahtaavia järjestöjä vastaan ja se, ettei Tukholman julkisen liikenteen hinnoittelusta voi keskustella mainitsematta planka.nu-ilmaismatkustamisprojektia.

ULF SLOTTE JA ANNA NYGÅRD Tukholman planka.nu-projektista eivät maska.nu-tyyppien tavoin karta esiintymistä omilla nimillään. Molemmat ovat esiintyneet julkisuudessa niin sommarjobb.net-kampanjan kuin planka.nu-sivuston nimissä. Heidän lookinsa on hieman lähempänä perinteisen aktivistin Palestiina-huivimeininkiä, ja molemmat ovat järjestäytyneitä myös ”todellisessa maailmassa”: syndikalistisen ammattiliiton SAC:n nuorisojärjestössä SUF:ssa.

”Olemme kyllä hiukan uteliaita tietämään maska.nu-tyypeistä. Olemme arvailleet, mistä he ovat kotoisin, niin maantieteellisesti kuin poliittisesti. Jännää, että he asuvat Tukholman lähellä, emmekä kuitenkaan tunne heitä. Mutta yhdistävät tekijät ovat kuitenkin selvät. Uudemmat projektit ottavat oppia vanhemmista, ja tekijät miettivät, mikä on toiminut ja mikä ei”, sanoo Ulf Slotte.

YHTEISTÄ KAMPANJOINNISSA on ollut tiukka aihepiirirajaus, olivatpa kyseessä myymälävarkaudet tai tehdastaistelu yhden nimenomaisen kaupungin tietyssä tehtaassa.

Rajatusta näkökulmastaan huolimatta liikkeet eivät Anna Nygårdin mukaan ole sortuneet kompromisseihin tai kapea-alaisuuteen. ”Emme me ole yrittäneet ohjata taisteluja, vaan olemme valinneet taistelut siten, että ne ovat olemassa meistä riippumatta, laajoina kysymyksinä. Sitten vain annamme taistelun ohjata meitä, jotka olemme sen ympärille järjestäytyneet.”

Tulevaisuuden oleellisista projekteista molemmilla ryhmillä on selkeä ja yllättävän yhteneväinen käsitys. ”Työn arvostus ja se, miten sitä hallinnoidaan”, vastaa Slotte.

”Leikkaukset julkisessa sektorissa ja lisääntyvä pätkätyöläisyys”, sanoo Lundin.

Ja sekä Nygårdin että Strömbergin suusta: ”Prekariaatti-sanaa emme kyllä käytä. Se on liian vieras, se tuntuu päälleliimatulta.”

Heti sen jälkeen he toteavat, että siitähän he kuitenkin puhuvat.

Maska.nu-sivuston aktivistit eivät halua esiintyä julkisuudessa omilla nimillään. www.maska.nu

Markus Drake

mainos
  • 9.9.2009