Uusi suunta Keniaan?

Lukuaika: 2 minuuttia

Uusi suunta Keniaan?

Noin 35 miljoonan ihmisen Kenian tasavallassa järjestetään joulukuussa sekä parlamentti- että presidentinvaalit. Vaalikausi kestää kuusi vuotta.

Keniassa on viime vuosina toteutettu monia hyviä uudistuksia. Vuonna 2002 valtaan noussut NARC-koalitio ja sen johtaja, presidentti Mwai Kibaki joutuvat kuitenkin mittauttamaan pian kannatuksensa.

“Kaksi kilpailevaa koalitiota, NARC ja Orange eli ODM, ovat nyt gallupien mukaan lähes tasoissa, mutta syksyn mittaan jompikumpi koalitioista ottaa ratkaisevan harppauksen kohti

parlamenttivoittoa”, arvioivat kenialaiset Daniel Sitati ja Nancy W. Wamwea.

Kenian pääkaupungissa Nairobissa katulapsiyhdistys Undugu Society of Kenyan johtajina työskentelevät Sitati ja Wamwea kävivät Suomessa Taksvärkki ry:n tämänvuotisen keräyksen johdosta.

Daniel Sitati kehuu vaalikampanjaa. Edellisen presidentin Daniel arap Moin hallinnon aikana 1978–2002 äänestysprosentti putosi, koska vaalivilppien takia kansalaiset eivät enää uskoneet äänestämiseen.

Edellisissä vaaleissa äänestysprosentti kipusi hieman yli 60 prosentin, mutta nyt Sitati odottaa jopa 70 prosentin äänestysaktiivisuutta.

Vaalit aiheuttavat Keniassa aina levottomuuksia, mutta ainakin toistaiseksi on säästytty suurilta kahakoilta. Heimojen päälliköt käyttävät vaaleissa suurta valtaa.

Niin Sitati kuin Wamweakin ovat sitä mieltä, että pian väistyvä hallinto on toteuttanut hyviä uudistuksia.

Peruskoulu on nykyään ilmainen. Nuorten asioita varten on perustettu oma ministeriö. Tuberkuloosi- ja malariapotilaat saavat ilmaisen hoidon ja aidsin vastainen taistelu jatkuu. Teitä on kunnostettu ja esimerkiksi Nairobin slummeissa, kuten Kiberassa, ihmiset saavat aikaisempaa helpommin ja halvemmalla sähköä käyttöönsä.

Onko sitten väliä, kumpi koalitio voittaa? Kumpikaan ei tunnusta, ketä kannattaa. Molemmilla ryhmittymillä on heidän mielestään vahvuutensa ja heikkoutensa.

Orange on tällä hetkellä enemmän kansalaisten ryhmittymä kuin NARC. Orange vetoaa nuorempiin sukupolviin, ja se vaatii nopeampia uudistuksia. Vanhemmat äänestävät konservatiivisemmin.

Orangella on riveissään vetovoimaisia kansanedustajaehdokkaita, NARC:lla taas on vahvin presidenttiehdokas Mwai Kibaki.

Keniassa miehet hallitsevat, ja parlamentissa on vain muutama naisedustaja.

“Jotkut vahvat naiset keräävät vaalipiirinsä ylivoimaisen enemmistön taakseen, mutta tämä on harvinaista. Tilanne ei muutu miksikään niin kauan kuin naiset äänestävät miehiä”, Nancy W. Wamwea toteaa.

“Naisten pitää oppia ajattelemaan itsenäisesti, saada käydä koulua ja hankkia koulutusta. Kun naiset ottavat oman elämänsä hallintaansa, se vaikuttaa myös lasten asemaan ja koko elinympäristön turvallisuuteen.”

Undugu-järjestö on taistellut sadoille katulapsille henkilöllisyyspaperit, joten myös he ovat nyt oikeutettuja äänestämään. Taksvärkkirahojen ansiosta järjestö voi laajentaa toimintaansa myös muihin suuriin kaupunkeihin kuten Mombasaan ja Nakuruun.

Lukuvuonna 2007–2008 Taksvärkki-keräyksellä kootaan varoja kenialaisten katulasten ja katunuorten tukemiseksi. www.taksvarkki.fi, www.undugukenya.org. Kenian vaalien äänestyspäivä on 27.12.

Pirkko Kotila

  • 9.9.2009