Lukuaika: 2 minuuttia

Uusi perustulopuolue?

Kokoomuksen Harri Jaskari haluaa nostaa perusturvaa.

Yksi hallitusneuvotteluiden kiistakapuloista on sosiaalidemokraattien ja vihreiden vaatimus nostaa perusturvaa, eli pienimpien päivärahojen tasoa, sadalla eurolla.

Hallitustunnustelija Jyrki Katainen suhtautuu perusturvan nostoon nihkeästi, mutta kokoomus ei ole asian suhteen yksituumainen.

”Yllättävän moni kokoomuslainen kannattaa perustulon nostoa, mutta haluavatko he yhdistää sen tasaveroon on vielä epäselvää”, hallitusneuvotteluja läheltä seuraava taho kertoo.

Kokoomuslaisista muun muassa kansanedustaja Harri Jaskari tunnetaan perusturvan noston kannattajana.

”Moni kokoomuslainen ajattelee, että perusturvan pitäisi olla sellainen, että se kannustaa lyhytaikaisenkin työn vastaanottamiseen. Jokainen työtehtävä on työntekijälle mahdollisuus näyttää työnantajalle osaamisensa ja reitti pidempiin työsuhteisiin – positiivisiin siirtymiin elämässä.”

Jaskarin mukaan ongelmallisin on etuviidakko, joka koostuu vaikkapa työmarkkinatuesta, asumistuesta ja sosiaalitoimiston toimeentulotuesta.

”Pienikin muutos tuloissa katkaisee etuudet. Jos voisimme taata perusturvan varassa elävälle, että hän saa pitää jokaisesta ansaitsemastaan eurosta vaikkapa 50 senttiä, se kannustaisi työntekoon.”

Jaskarin malli on lähellä perustuloa. Hän kertookin jutelleensa pari päivää aiemmin vihreiden Osmo Soininvaaran kanssa.

”Soininvaaran mielestä realistinen mahdollisuus olisi nostaa käteen jäävien tulojen määrää 35 prosenttiin.”

Nyt perusturvalla eläjä saa pitää satunnaisista tuloistaan 20 prosenttia kuukaudessa, kuitenkin enintään 150 euroa kuukaudessa. Kela taas valittaa hukkuvansa paperisotaan asumistukien muutoshakemusten kanssa, sillä asumistuen saajan pitää ilmoittaa Kelaan, jos tulot nousevat yli 50 eurolla kuukaudessa.

”Koko yhteiskunta on jämähtänyt. Meidän pitää luoda yksinkertaisempi tukisysteemi.”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos julkisti maaliskuussa tutkimuksen, jonka mukaan suomalainen minimiturva on tipahtanut asumiskulujen jälkeen alle länsieurooppalaisen keskitason.

”Olen toki tästä huolissani. Mutta niille, jotka eivät viitsi mennä töihin, täytyisi voida sanoa, että työnteko on aina kannattavaa, edes päiväksi.”

_______________

Leivässä on kivi

Keskustelun aikana Jaskari pohdiskelee, onko hän pehmo vai kova ja sanoo sitten, että ”työstä ja opiskelusta kieltäytyviltä minimiperusturvaa voisi jopa madaltaa”. Näinhän tehdään jo nyt. Hallitusneuvotteluissa on väläytelty kestävyysvajetta ja menoleikkauksia. Vastikkeellinen perusturva on ongelmallinen olosuhteissa, joissa sosiaali- ja terveyspalveluja karsitaan. Miten erotella vätykset kykenemättömistä vajaalla henkilökunnalla? Ja saako vätykset jättää ojanpohjalle kuolemaan nälkään?

Harri Jaskari on kirjoittanut kokoomukselle perustuloa käsittelevän kirjan Sisällä vai ulkona – kohti perustuloa? Kansallinen sivistysliitto 2007. 162 s.

Susanna Kuparinen