Kirjoittanut Hannele Huhtala

Uudet sopat

Lukuaika: < 1 minuutti

Uudet sopat

Sieltä missä pippuri kasvaa -kirjasta löytää uussuomalaisia reseptejä.

Kävin syömässä Café Caisassa, Helsingin ainoassa kurdiravintolassa. Pohdin ruokailun aikana ystäväni kanssa, mikä yrtti tuo Caisan linssikeittoon sen ominaisen maun. Ystäväni sanoi maun muistuttavan vastaleikattua nurmikkoa.

Sieltä missä pippuri kasvaa kertoo, että nurmikon sijaan mausteena on käytetty minttua. Keittokirja esittelee viiden uussuomalaisen suosikkireseptit. Yksi kokeista on Café Caisan kurdilainen perustaja Yusuf Kart.

Reseptien ohella kokit kertovat miten he ovat päätyneet Venäjältä, Vietnamista, Chilestä, Somaliasta ja Turkista Suomeen. Kertomukset eroista Suomen ja kotimaan välillä sekä kaikkia yhdistävä kaipuu kotimaahan tekevät kirjasta liikuttavan. Kukaan ei sano kohdanneensa Suomessa rasismia.

Venäläinen Irina Shniker tiivistää tuntemuksiaan hyvin: älykäs ihminen on suvaitsevainen eikä syrji.

Kirja käyttää kehuja kerännyttä termiä uussuomalainen johdonmukaisesti. Uussuomalainen-sanaa käytetään vakinaisesti Suomessa asuvista maahanmuuttajista. Maahanmuuttaja-sanalla on nationalistinen arvolataus, ja se erottelee Suomessa asuvat henkilöt turhiin kategorioihin.

Kirjan tekijät kertovat esipuheessa, että ovat itse kasvissyöjiä. Keittokirjan ohjeet ovat alkuperämaiden aineksille uskollisia: lihaa käytetään paljon. Resepteissä, joissa se on mahdollista, lihan korvikkeeksi ehdotetaan sopivia kasvistuotteita.

Reseptien raaka-aineiden etsimistä helpottaa kirjan hakemisto Suomen etnisistä kaupoista.

Elina Huhta & Anna Talasniemi: Sieltä missä pippuri kasvaa. Schildts 2009. 203 s.

Tervetuloa uussuomalaiset -ryhmä Facebookissa.

Hannele Huhtala