Kirjoittanut Otto Bruun

Uudet raikkaat tuulet

Lukuaika: < 1 minuutti

Uudet raikkaat tuulet

Rahan voima: Finanssikriisin syyllisiä on nyt kaivettu maailmalla ainakin puoli vuotta. Ahneet pankkiirit on jo klisee, laiskat valvojat uusi hitti.

Finanssikriisin syyllisiä on nyt kaivettu maailmalla ainakin puoli vuotta. Ahneet pankkiirit on jo klisee, laiskat valvojat uusi hitti. Valvonnasta viime kädessä päättävät, siis kansan äänestämät poliitikot, pyörittelevät silmiään ja osoittelevat sormella muualle.

Wall Street Journalissa ja muissa maailman talouslehdissä on tietysti jo päätetty, että finanssikriisin vika on oikeastaan myös niissä tavallisissa ihmisissä, jotka eivät ymmärtäneet hienostuneita asuntolainojen ehtoja eivätkä kyenneet maksamaan velkaansa.

Syyllisten sijaan olisi varmaan paras etsiä niitä ilmiöitä, jotka sitovat ihmiset niin konkreettisesti finanssimarkkinoihin. Eläkevakuutusyhtiöthän sitoivat duunarin oman eläkkeen pörssiyritysten arvonkehitykseen. Eli samalla kun storaensolainen toivoo parempia palkkoja, pitäisi ajatella myös sitä, että yritysten voitotkin olisivat suurempia.

Itse asiassa palkkojen osuus bruttokansantuotteesta mitattuna on jo 1970-luvulta asti tasaisesti laskenut kaikissa teollisuusmaissa. Ihmisiä kiinnostaa keskimäärin parempi elämä. Ottamalla velkaa ihmiset ovat voineet tavoitella sitä elämää, johon muuten ei ole annettu mahdollisuuksia, koska palkkojen osuus bruttokansantuotteesta on koko ajan laskenut. Kodin omistaminen, auton ostaminen tai elintason parantaminen jo muutamaksi viikoksi saattaa edellyttää pankkilainaa tai pikavippiä.

Kuitenkin esimerkiksi valtio tukee monin tavoin omistusasumista vuokra-asumisen sijaan. Näin vuokra-asuminen on kallista ja kämppiä vähän. Yhä useampi joutuu harkitsemaan asuntolainan ottamista. Jos duunarit sidotaan eläkkeillä yritysten tuloksiin, on velka tapa sitouttaa ihmiset töihin ehdoilla millä hyvänsä. Velkaa maksavalla ei ole varaa olla kuukausia ilman töitä.

Opetusministeriö suunnittelee opintotuen uudistamista. Sitä valmistelleessa ryhmässä pyörii jo uusi raikas käsite: kannustava laina. Sillä tarkoitetaan käytännössä pakkolainaa, eli opiskelijan oikeus opintotukeen tai asumislisään sidotaan siihen, että opiskelijat nostavat samalla täysimääräisesti opintolainaa. Lainataivas avautuu, ja viimeinenkin velan kapitalistisen ansan välttänyt ihmisryhmä pakotetaan sen ”kannustavista” ovista sisään. Eikö velasta voisi välillä irtautua hirttäytymisen sijaan?

Otto Bruun