Uskomuksia e-pillereistä

Taas julkaistiin tutkimustulos, että e-pillereihin liittyy uskomuksia, jotka eivät pidä paikkaansa.

Taas julkaistiin tutkimustulos, että e-pillereihin liittyy uskomuksia, jotka eivät pidä paikkaansa. Tutkimuksen julkaisi lääkeyhtiö Bayer Schering Pharma, joka tuuttaa markkinoille useita e-pillerimerkkejä.

Bayer markkinoi uutta Qlaira-pilleriä entisiä pillereitä luonnonmukaisempana. Se on yhdistelmäpilleri, joka sisältää edellisten tavoin hormoneita ja ”26 vaikuttavaa ainetta”. Tutkimustulos julkaistiin osana uuden pillerituotteen markkinointikampanjaa.

Eräs terveydenhoitaja kertoo, ettei hän usko terveydenhoitajien ja lääkärien nielevän lääkefirmojen sanomisia purematta.

”En yleensä kuuntele kovinkaan tarkkaavaisesti lääke-esittelijöitä, koska onhan se itsestään selvää, että liiketoiminta on liiketoimintaa, pitää saada myytyä.”

Bayer on kysellyt pillereiden käyttäjiltä, minkälaisia sivuvaikutuksia e-pilleristit tietävät pillereillä olevan. Lääkeyhtiö ei edes yritä kiistää seuraavia uskomusten paikkaansapitävyyttä: pillerit aiheuttavat mielialanvaihteluita, seksuaalista haluttomuutta, niitä syömällä on suurempi riski saada veritulppa ja suurempi riski sairastua kohdunkaulan syöpään.

Edelliset sivuvaikutukset ovat faktoja, ja niistä kyselyyn osallistuneet eivät tienneet. Kuitenkin kysely uutisoitiin positiivisena: Bayerin tutkimusten mukaan e-pillerit eivät aiheuta painonnousua ja suojaavat masennukselta, joten tässä uskomukset ovat ristiriidassa lääkeyhtiön omien tutkimustulosten kanssa.

”En suosittele omasta aloitteestani asiakkaille pillereitä tai muita hormonivalmisteita”, terveydenhoitaja sanoo.

Hän muistuttaa, että jälkiehkäisyvalmisteissa hormonimäärä on vielä suurempi, ja siksi hän pitää hormoniehkäisyvalmisteita yhtenä vaihtoehtona raskauden ehkäisyyn.

”Eivät hormonivalmisteet riskittömiä ole enkä usko että kukaan niin vastaanotolla väittäisi. Päätös on asiakkaan, ja lääkäri tekee lopullisen päätöksen, sopiiko yhdistelmä- tai hormoniehkäisy ylipäätään asiakkaalle. Eikä kaikille aina sovi, vaikka ei ’lääketieteellistä estettä’ olisikaan.”

Terveydenhoitaja ei voi edustaa työnantajaansa & esiintyy siksi nimettömänä.

Hannele Huhtala

Kommentoi Facebookissa

Hannele Huhtala

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.