Urheilu parantaa haavat

Lukuaika: < 1 minuutti

Urheilu parantaa haavat

Simo Hakalisto: Skorpionit. Ensi-ilta 14.11.

Välillä pitäisi potkia lumimyrskystä nillittäjiä perseelle ja muistuttaa, miten onnekkaita suomalaiset ovat. Tai sitten istuttaa heidät Skorpionit-dokumentin äärelle miettimään asennoitumistaan elämään.

Skorpionit kertoo kambodžalaisesta lentopallojoukkueesta. Joukkue ei ole ihan tavallinen, vaan pelaajat ovat maamiinojen vammauttamia. Puuttuvista raajoista ja vaikeista olosuhteista huolimatta miehet ovat taitavia pelaajia. Dokumentti seuraa heidän matkaansa kohti menestystä.

Tekijät ovat havainnoineet haastateltaviensa maailmaa onnistuneesti. Poikkeava kulttuuri aukeaa katsojalle suunnattoman mielenkiintoisena ja monimuotoisena. Keskellä arkea kuvatuissa kohtauksissa pääsemme seuraamaan henkilöiden rutiineja, tapoja ja ajatuksia.

Vaikka Kambodžan historiaa varjostavat sisällissota, kansanmurha ja pommitukset, jaksavat ihmiset uskoa parempaan huomiseen. Pelaajien välillä vallitsee lempeä yhteishenki, ja myönteinen asenne vie heitä kohti päämääräänsä. Päähenkilöiden välittömyys ja vilpittömyys jättää katsojalle lämpimän olon.


Simo Hakalisto: Skorpionit. Ensi-ilta 14.11. Neljä tähteä.

Anna Kankaanpää

  • 10.12.2012