Urheilijan uskontunnustus

Arvostelussa Kaarina Hazardin & Raimo Summasen teos Lätkä. Kirja urheilusta.

MM-kisojen jälkeisessä eksistentiaalisessa pakokauhussa muistan yöpöydälleni unohtuneen kirjan: Lätkä. Kirja urheilusta. Kaarina Hazard, Raimo Summanen, jääkiekko. Ei aivan tavallinen asetelma kirjan taustaksi. Hazard on julkinen haamukirjoittaja esseelle, jonka varsinainen puhuja on Summanen. Punanaamainen kaukalodespootti paljastuu kirjassa Havukka-ahon ajattelijan sielunsukulaiseksi.

Lätkässä Summanen suomii urheilun ympärillä pyörivää markkinaturhuutta ja urheilusta kirjoittamisen mielettömyyttä, mutta pyrkii samalla itsekin mahdottomaan. Kertomaan sanoin jostakin sanattomasta.

Jos Summasen kavahtama ylikaupallisuus saataisiin hetkeksi manattua kaukalosta ja kiekkoilijan pöksyistä, mitä urheilusta jäisi jäljelle? Kun koko markkinavetoinen infrastruktuuri ja mediasta elävä sankarikultti purettaisiin, muistuttaisi lopputulos kovasti sitä, mistä Summanen juuri haluaa urheilun erottaa: liikuntaa.

Lätkän keskeinen puute onkin sen aiheen epämääräisyys: kirja ei lopulta kerro, mitä urheilu on tai mihin sitä tarvitaan. Ehkä juuri tämän sokean pisteen takia se on kuitenkin hyvin havainnollinen teos.

Kaarina Hazard & Raimo Summanen: Lätkä. Kirja urheilusta. Teos 2011. 280 s. Kolme tähteä.

Tapani Möttönen

Kommentoi Facebookissa

Avatar
  • 5.6.2012

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.