Unelma lapsesta

Lukuaika: 2 minuuttia

Unelma lapsesta

Toisinajattelija: Jos sinkkunainen haluaa maksaa saadakseen spermaa sisäänsä, se on kiellettävä, mutta jos hän ottaa siitä maksun, se on ehdottomasti sallittava.

Jos sinkkunainen haluaa maksaa saadakseen spermaa sisäänsä, se on kiellettävä, mutta jos hän ottaa siitä maksun, se on ehdottomasti sallittava.

Naistutkija Anna Moringin mukaan samat miehet, jotka lakivaliokunnassa haluavat rajata hedelmöityshoidot sinkkunaisilta ja naispareilta, ovat kaikkein tiukimmin vastustaneet seksin oston täyskriminalisointia:

”Suomessa perustuslakia valvova ylin ja vaikutusvaltaisin elin eli perustuslakivaliokunta koostuu maallikkopoliitikoista, joilla ei tarvitse olla minkäänlaista oikeustieteellistä koulutusta. Tämä johtaa siihen, että perustuslain tulkinnat ovat läpikotaisin poliittisia eivätkä juridisia prosesseja, sekä siihen, että yksittäisten kansanedustajien konservatiiviset mielipiteet voivat näissä asioissa ajaa perusoikeuksien yli.”

Seksuaalinen tasavertaisuus ry:n eli SETA:n virallinen linja puolestaan on se, ettei mikään laki voi estää sateenkaariperheitä syntymästä, mutta syrjivä laki vaarantaa sekä äidin että lapsen terveyden. Suomalaisilta klinikoilta saatava sperma on testattua ja turvallista eikä tuo mukanaan sukupuolitauteja.

Katsotaan. Siis avovaimoni edellisestä avioliitosta perheeseemme tulleet lapset ovat toivottuja, mutta jos me päättäisimme yrittää saada lapsen yhdessä, sitä ei tähän maahan haluttaisi. Voisimme kaiketi tartuttaa siihen homouden. Alkoholismi ei mitään, väkivalta ei mitään, jatkuva riitelykään ei mitään, mutta homous on ilmeisesti sen verran karseaa katseltavaa ja koettavaa, että viattomia lapsia ei haluta sellaiselle altistaa.

Olen aina halunnut lapsen. Jo pienenä minulla oli lista tulevien lapsieni nimistä. Lista, jossa osittain toistin minua edeltävien sukupolvien nimiä: jatkumoa, juuriani ja kuolemattomuuttani.

Jos en saa käydä läpi raskautta, synnytystä, imetystä ja äitiyttä, tunnen, että elämäni jää torsoksi. En koskaan voi olla täysin onnellinen. Kyseessä on kaiketi jokin sisälleni rakennettu biologis-emotionaalinen tarve, jolle en itse voi mitään. Kuuntelen ”oikeiden” äitien juttuja lapsistaan, tunteita, jotka ovat vain heidän omaisuuttaan, ja minä olen iäksi niiden ulkopuolella.

Tämä on se tarve, jonka jotkut, minua täysin tuntemattomat, haluavat minulta evätä. Minä olen halunnut lapsen hankinnassa odottaa oikeaa hetkeä elämässäni eikä se ollut silloin, kun olin suhteessa miehen kanssa.

15. kesäkuuta laitettiin alulle vetoomus hedelmöityshoitojen rajaamista vastaan. Adressi luovutetaan oikeusministeri Leena Luhtaselle eduskuntatyön alkaessa ensi syyskuussa.

Pelkästään kolumnini syntymisen aikana sen on ehtinyt allekirjoittaa yli tuhat miestä, naista, inter- ja transsukupuolista, homoa, heteroa, biseksuaalia, biologia, Euroopan parlamentin jäsentä, juristia, kansanedustajaa, koti-isää ja -äitiä, koululaista, kätilöä, lastenpsykiatria, perheterapeuttia, psykologia, päihdetyöntekijää, seksuaalineuvojaa ja YK-virkamiestä ympäri Suomea ja maailmaa. Neljässä päivässä nimiä on ilmestynyt listalle jo yli 4400.

Siittämättömällä lapsellamme, meidän homovanhemmuudellamme ja minun äitiydelläni olisi siis ainakin sen verran suvun ja ystäväpiirin ulkopuolisia hyväksyjiä. Tai spermamuumimukin symbolisia ojentajia. Toinen mahdollisuus olisi käydä kerjuulle ihanien miesystävien kupeille.

Mikähän perustarve joltain vähemmistöryhmältä halutaan seuraavaksi riistää? Vähemmistöjä syntyy sitä mukaa, kun esimerkiksi uusia tauteja löydetään: kukaan sitä tai tätä perinnöllistä sairautta kantava ei ehkä jonain päivänä enää saa virallisesti lisääntyä. Jos tälle syrjinnälle ei nyt panna loppua, seuraava kastraation uhri saatat olla sinä.

Kirjoittaja on vapaa toimittaja, teatteriohjaaja, ihmisoikeusaktivisti ja äitipuoli.

www.adressit.com/hedelmoityshoidot

Anna Kortesalmi

  • 9.9.2009