Ulos rasistit, sisään feministit

Lukuaika: 2 minuuttia

Ulos rasistit, sisään feministit

Toimittaja seurasi, kuinka Ruotsin feministipuolue sai ensimmäisen edustajansa Euroopan parlamenttiin.

Ruotsalaisen feministipuolueen Feministisk initiativin (Fi) vaalivalvojaiset ovat ennakkoon loppuunmyydyt. Valvojaiset järjestetään entisessä väestönsuojassa, ja tila on täynnä illan vaalitulosta jännittäviä Fi:n kannattajia. Lisäksi tilaisuuteen on ilmoittautunut yli 60 median edustajaa.

Paikalla on hyvin erilaisia ja eritaustaisia ihmisiä, joita yhdistää usko Fi:hin. Fi:n kannattajista näkyy, keitä puolue edustaa: seksuaali-, sukupuoli- ja etnisiä vähemmistöjä, nuoria, toimintakyvyltään rajoittuneita ja kaikkia sukupuolia. Tilan edustasta on varattu tilaa pyörätuoleille.

Feministisk initiativ perustettiin Ruotsissa vuonna 2005 tuomaan feminististä näkökulmaa politiikkaan. 2000-luvulla Ruotsin poliittiset puolueet kristillisdemokraatteja ja kokoomuspuolue Moderaternaa lukuun ottamatta määrittelivät itseänsä feministeiksi.

Puolueet eivät kuitenkaan harjoittaneet feminististä politiikkaa, eikä tasa-arvo edistynyt. Syntyi Fi.

Puolueella on kolme puheenjohtajaa: Sissela Nordling Blanco, Stina Svensson sekä Gudrun Schyman, joka on aiemmin toiminut vasemmistoliiton puoluejohtajana.

Puolue pyrkii edistämään politiikassa feminististä näkökulmaa erityisesti talous-, ilmasto- ja ympäristöpolitiikassa.

Feministiskt initiativin ehdokasasettelussa näkyy vahvasti myös puolueen feministinen, antirasistinen ideologia: joka toinen ehdolle asetettu ehdokas edustaa vähemmistöjä, joka toinen valtaväestöä.

Ensimmäinen eurovaaliennuste julkaistaan kello 20. Sali repeää huutoihin ja tapatuksiin: Fi:lle ennustetaan 7 prosentin kannatusta, mikä on enemmän kuin on tähän asti ennustettu. Tuntia myöhemmin tulevat koululaiskyselyjen vastaukset, jotka vastaanotetaan samanlaisella riemulla. Koululaisista peräti 9,9 prosenttia soisi Fi:lle paikan Brysseliin.

Soraya Post, Fi:n listan ykkösnimi Brysseliin, saa jo joiltain kannattajilta onnitteluja. Jännitys on vaihtunut iloksi ja menestyksen juhlimiseksi.

Kun Postilta kysytään, vieläkö hänellä on taistelutahtoa jäljellä, hän vastaa: ”Nyt, enemmän kuin koskaan, uskon rakkauteen ja sen voimaan. Uskon, että rakkaus voittaa vihan.”

Sama viesti on toistunut Postin viimeaikaisissa viesteissä sosiaalisessa mediassa. Hän kannustaa rakkauteen, ei vihaan.

Lopulta tulevat viralliset tulokset: Feministiskt initiativ 5,3 prosenttia! Soraya Post saa kansalta valtuutuksen lähteä Brysseliin ensimmäisenä feministisen puolueen edustajana.

Kannattajien reaktio on ollut odotettavissa. Puolueen slogan ”Ut med rasisterna, in med feministerna”, ulos rasistit, sisään feministit, raikaa lujaa ja kauas.

Tämä ei vaikuta poliittiselta puolueelta vaan liikkeeltä.

Maryan Abdulkarim