U niin kuin UNHCR, osa 2

Lukuaika: < 1 minuutti

U niin kuin UNHCR, osa 2

YK:n pakolaisjärjestö, jonka mandaattiin kuuluu pakolaisten suojelu ja tukeminen.

UNHCR hallinnoi pakolaisleirejä ja päättää köyhissä maissa kuka on oikea pakolainen ja kuka ei. Järjestön vastuulla oli vuonna 2009 noin 10 miljoonaa ihmistä, joille sen tulisi tarjota kolme vaihtoehtoa: vapaaehtoinen paluu, kotouttaminen pakovaltioon tai uudelleensijoittaminen kolmanteen maahan.

Kokoomuksen nuorisosiiven ja Paavo Väyrysen vastustuksesta huolimatta Suomeen otetaan vuosittain jopa 750 UNHCR:n suosittamaa kiintiöpakolaista. Pakolaisten lopullisen valinnan suorittavat haastattelujen perusteella sisäministeriö, Maahanmuuttovirasto ja suojelupoliisi kriteereinään muun muassa ”turvallisuustekijät” ja ”sopeutumismahdollisuudet”.

UNHCR:llä on paljon valtaa suhteessa pakolaisiin, mutta vähän suhteessa isoimpiin läntisiin rahoittajiinsa. Monet pakolaisleirit ovat muuttuneet pysyviksi ghetoiksi, joissa odotetaan vuosia uudelleensijoittamista ilman kansalaisoikeuksia ja mahdollisuuksia vaikuttaa omaan tilanteeseen. Ei olekaan ihme, että pakolaiset uudelleensijoittavat itsensä omatoimisesti pakenemalla kohti Eurooppaa.

vapaaliikkuvuus.net

Markus Himanen & Jukka Könönen

  • 26.4.2010