Lukuaika: < 1 minuutti

U niin kuin ulkomaalaispoliisi, osa 1

Helsingin Malmilla sijaitseva ulkomaalaisasioihin erikoistunut poliisiyksikkö.

Suomen rajoja urheasti salakuljettajilta ja laittomilta maahanmuuttajilta suojeleva poliisi tulee tutuksi kaikille ulkomaalaisille. Poliisi muun muassa ottaa vastaan lupahakemuksia, rekisteröi EU-kansalaiset ja kuulustelee turvapaikanhakijoita. Lisäksi Malmin ulkomaalaispoliisi koordinoi pakkokäännytyksiä ja jahtaa paperittomia.

Poliisin suuri rooli ulkomaalaisasioissa ei toki ole yllättävää. Kytän ja muukalaisen asemat ovat nimittäin kansallisvaltion oikeusjärjestyksessä symmetriset. Epävarmassa asemassa oleva siirtolainen oleskelee lain ja pelkän väkivallan sekoittavalla harmaalla vyöhykkeellä, jossa papereiden tarkastus voi olla elämän ja kuoleman kysymys. Poliisi taas ratkaisee aina viime kädessä milloin yksilön oikeuksia on rajoitettava yleisen järjestyksen ja turvallisuuden nimissä.

Mitä pidemmälle siirtolaisuuden kriminalisoimista viedään, sitä enemmän ulkomaalaispoliisi toimiikin eräänlaisena vara-suvereenina. Poliisi päättää ulkomaalaisten perusoikeuksien (oikeus vapauteen, oikeus fyysiseen koskemattomuuteen) olemassaolosta kunkin siirtolaisen kohdalla erikseen ja sen kuinka kireälle karkotettavan käsiraudat sovitetaan.

Vapaaliikkuvuus.net

Markus Himanen & Jukka Könönen

  • 31.3.2010