Lukuaika: < 1 minuutti

Tyttöjen ystävä

Arvostelussa Matti Kinnusen ohjaama elokuva Miss Farkku-Suomi.

Maailmat sekoittuvat, kun Kauko Röyhkä ja Narttu tekee tänä kesänä paluun keikkalavoille samaan aikaan, kun festareita kiertää myös Torttu. Torttu on bändi, jonka oululaiset erilaiset nuoret perustavat elokuvassa Miss Farkku-Suomi. Ja elokuva taas perustuu Kauko Röyhkän samannimiseen romaaniin, joka taas perustuu Röyhkän omiin nuoruuskokemuksiin.

Miss Farkku-Suomi on hyvin tehtyä ja näyteltyä epookkia 70-luvun lopun Suomesta. Sääli vain, että mies-misfitin kasvukertomus on jo kerrottu niin monesti. Jälleen tähtiin kohoaa se nörtti, jonka päätä alussa uitetaan vessanpöntössä, eikä perustarinasta saada juuri mitään uutta irti.

Elokuvan suurin ongelma ovat ohuet naishahmot. Päähenkilö rakastaa salaa luokkatoveriaan, Miss Farkku-Suomea. Välde kirjoittaa rakkaastaan monta biisiä ja esittää ne festarikeikalla. Tyttö seisoo katsomossa ja kyyneleetii. Ja siltikään rakastavaiset eivät saa toisiaan. Miten voisivatkaan saada: romanttisen sankarin kuuluu palvoa eteeristä sankaritarta etäältä. Mitä siitäkin tulisi, jos naisen kanssa keskustelisi ja hänellä olisi vaikkapa mielipiteitä? (eh)

Matti Kinnunen: Miss Farkku-Suomi. Elokuvateattereissa 3.8. Kolme tähteä.

Elsi Hyttinen