Lukuaika: < 1 minuutti

Tuttu setä oudoissa merkeissä

Tampereen Lenin-museossa on vielä hetken aikaa ihmeteltävissä neljän maanosan hammastettuja ikkunoita Lenin-historiaan.

MENNEISYYS ON UUDELLA TAVALLA LÄSNÄ: Tampereen Lenin-museossa on vielä hetken aikaa ihmeteltävissä neljän maanosan hammastettuja ikkunoita Lenin-historiaan. Postimerkkikokoelma sisältää Lenin-merkkejä vuosilta 1924–91.

Kokoelma kuuluu eläkkeellä olevalle hyvinkääläiselle ay-toimitsijalle Jouko Parkkoselle. Parkkonen otti ensimmäisen Lenin-aiheisen postimerkin talteen 1960-luvulla.

Niin valtiomiehellä kuin museolla on varsin vaiheikas historia. Museo sijaitsee talossa, jossa Lenin piileskeli 1900-luvun alussa onnistuttuaan pakenemaan sorron yöstä Suomeen veturinlämmittäjän valeasussa.

Leninin symboliarvo vallankumouksen veturina säilyi ja säilytettiin pitkään. Ajoin lakkauttamistaan odotellut museo on sekin joutunut hyökkäysten kohteeksi. Vielä 1977 eräs miesjoukko yritti pikapurkaa museon räjäyttämällä. Miehet eivät onnistuneet kuljettamaan omatekoista pommia museoon, joten he päätyivät töhrimään Leninin muistolaatan museon ulkoseinässä.

NL kaatui, mutta museo pysyi sitkeästi pystyssä, ja se on nykyisin ainoa laatuaan. Museon 50-vuotisjuhlat vuonna 1996 noteerattiin maailman uutisotsikoissa. Juhlia tosin varjosti Lenin-muistolaatan varastaminen. Kun laatta puoli vuotta myöhemmin saatiin takaisin, Leninillä oli kaksi kuulaa kallossa.

Lenin maailman postimerkeissä 23.4.–19.6. Tampereen Lenin-museossa. www.lenin.fi.

Aiman Kaddoura

  • 9.9.2009