Kirjoittanut jukka vuorio

Turpiin tuli

Lukuaika: 2 minuuttia

Turpiin tuli

Voiman toimittaja Jukka Vuorio tutustui Brysselissä siihen, miten eurooppalainen poliisi kohtelee pasifisteja.

Näkymä oli epätodellinen. Seisoin kuvaajan kanssa noin 150 metrin etäisyydellä Naton päämajasta Brysselissä.

Turvatoimet eivät olleet missään järkevässä suhteessa pasifististen aktivistien toimintaan. Vesitykki suihkutti aidan yli pyrkineitä aktivisteja ja poliisit repivät heitä maahan. Taivaalla pörräsi poliisihelikopteri ja ratsupoliisiryhmät ravasivat edestakaisin.

Käynnissä oli Nato Game Over -tapahtuma. Olin paikalla journalistin ominaisuudessa. Minulla on aktivistitausta ja olen osallistunut moniin isoihin kansainvälisiin mielenosoituksiin, mutta tätä ei voinut verrata aikaisemmin näkemiini.

En pidä yllättävänä, että poliisi lyö kielletylle alueelle pyrkivää aktivistia. Mutta pidän erittäin huolestuttavana kiinniotettujen ja sidottujen väkivaltaista kohtelua. 

Tapahtuma on järjestetty vuodesta 1997 ja se on sujunut aina rauhallisesti. Joka vuosi aktivistit kapuavat aidan yli ja sulkevat näin laitoksen toiminnan vuorokaudeksi. Samalla he symbolisesti etsivät todisteita valmisteilla olevista sotarikoksista. 

Haagin kansainvälinen tuomioistuin on vuonna 1996 antanut neuvoa-antavan päätöksen, jonka mukaan ydinaseiden käyttö tai käytöllä uhkaaminen on laitonta. Toisen maailmansodan jälkeen laadittujen Nürnbergin periaatteiden mukaan kaikilla, jotka tietävät ihmiskuntaa vastaan valmisteilla olevien rikosten suunnittelusta, on velvollisuus yrittää estää ne.

Jouduimme useiden kymmenien pakenevien aktivistien ja heitä sekä jalan että hevosilla takaa-ajaneiden poliisien jalkoihin. Meitä lähestyi poliisi, jolle toinen mukanani olleista henkilöistä näytti Aikakauslehtien liiton pressikorttia. Itse näytin samalle poliisille Journalistiliiton pressikorttia ja sanoin englanniksi olevani töissä. Poliisi kuitenkin tokaisi meille ”Not interested” ja työnsi meidät aktivistien kanssa samaan porukkaan. 

Kaikkien meidän kiinniotettujen kädet sidottiin nippusiteillä selän taakse. Pian poliisit komensivat meidät marssille kohti puolen kilometrin päässä sijainnutta poliisibussia. Poliisit tönivät kovaotteisesti nippusiteillä sidottuja ihmisiä, ja sen seurauksena mutaisella tiellä jotkut kaatuivat vesilätäköihin.

Eräs miespoliisi otti naispuolista aktivistia takaapäin niskasta kiinni ja työnsi tätä parinkymmenen metrin matkan läpi vesilätäköiden. Nainen alkoi itkeä. 

Saavuttuamme poliisibussille meidät ohjattiin istumaan pensasaidan viereen. Paikalle ilmestyi useita tv-toimittajia ja poliisipäällikkö, jota haastateltiin monille kanaville. Me maassa istuvat olimme hyvää taustakuvamateriaalia. 

Myöhemmin samana iltana olimme Belgian tv-uutisten ykkösuutisena. Minäkin pääsin televisioon. Poliisipäällikkö sanoi haastattelussa voimankäytön olleen hyväksyttävissä rajoissa. Samassa yhteydessä näytettiin kuvamateriaalia, jossa poliisi löi suoraan leukaan päämajan aidassa roikkunutta aktivistia.

Myös Suomessa Ylen uutistenlukija käytti Belgian poliisin kommenttia mielenosoitusuutisen loppukaneettina.

Noin tuhannesta Nato Game Over -tapahtumaan osallistuneesta viisisataa päätyi poliisiasemalle. Pääsin lähtemään ensimmäisten joukossa poliisin ensin valokuvattua minut ja valokopioitua passini.  Minun piti myös allekirjoittaa hollanninkielinen paperi, jonka poliisi sanoi olevan dokumentti vapauttamisestani. Tekstiä paperissa oli tosin a4-arkillisen verran, joten taisin allekirjoittaa vähän muutakin.

Kun kysyin minut vapauttaneelta poliisilta mikä oli kiinniottoni syy, hän vastasi ”osanottaminen mielenosoitukseen”, vaikka en ollut siihen mitenkään osallistunut. Ja vaikka olisinkin, eurooppalaisen demokratian pelisääntöjen mukaan osallistuminen mielenosoitukseen ei ole pätevä syy joutua nippusiteisiin ja poliisiasemalle.

Juttelin myöhemmin illalla muutaman suomalaisaktivistin kanssa. He kertoivat saaneensa pampusta, vaikka heidät oli jo otettu kiinni. Eräs oli saanut iskun käsivarteensa ja toinen munilleen. Kolmatta oli lyöty kiinniottotilanteessa kasvoihin. 

Haaroväliinsä iskun saanut mies kuitenkin antoi Belgian poliisille pisteet siitä, että häntä kaltoin kohdellut poliisi oli samalla mannermaisen kohteliaaseen tyyliin tokaissut ”Excuse me, sir”.

YouTube-videoon on koottu uutisia & kiinniottotilanteita Nato Game Over -tapahtumasta.

www.youtube.com/watch?v=vl4MaEytCVo

Jukka vuorio

mainos