Turku & elektron viha

Lukuaika: < 1 minuutti

Turku & elektron viha

Voimakalenteri: Kukin arvottaa omalla tavallaan ja Turku omalla tavallaan.

Mikä ei kuulu joukkoon? Ooppera, rockfestivaali, taidenäyttely, kesäteatteri ja elektronisen musiikin festivaali? Kesä on taas ovella ja sen kulttuuritarjonta arvotetaan parhaan mukaan. Kukin arvottaa omalla tavallaan ja Turku omalla tavallaan.

Turku on synnyttänyt vuosikymmenien ajan elektronisen musiikin festivaaleja.

Menestyksestä huolimatta elektronisen musiikin tapahtumien kulttuuriarvo usein kyseenalaistetaan. Maailmanmainetta niittänyt Koneisto myytiin Turusta Helsinkiin, jonne se myös kuopattiin, UMF eli Uuden Musiikin Festivaalit lopetettiin ja jopa Marttilan metsissä sijaitseva Konemetsä kerää usein vain kyseenalaista mainetta.

Kun useat rockfestivaalit saavat järjestys- ja päihdeongelmillaan tukiaisia sekä arvostusta kulttuuriperinteen nimessä ja monet konservatiivisemmat festivaalit tuskailevat talouksineen, alakulttuuria edustavat elektronisen musiikin festivaalit saavat usein innovatiivisuudessaan vain kritiikkiä kulttuurinsa rappiollisuudesta.

Kulttuuria arvotetaankin usein iän ja tekijän mukaan, vaikka sen lapset edustavat arvottomuudellaan omaa aikakauttaan. Epämusikaalisuudellaan ja -taiteellisuudellaan ne heijastavat aikansa kulttuurin osaa, joka leimataan nopeasti muuttuvassa maailmassa trendeiksi, yhtä lailla kuin blues ja moni pronssipatsas, joita kiillotetaan pulunpaskasta vuodesta toiseen.

Tänä kesänä Turussa järjestetään jälleen uusi elektroninen musiikkifestivaali. Tällä kertaa vuorossa on Ilmiö!, joka järjestetään samaan aikaan kuin klubifestivaali Turku Modern. Luvat ovat kunnossa, tilaisuus järjestetään yleisellä lavatanssipaikalla ja odotus pysyvän kulttuurin puolesta on taas kova. Nähtäväksi kuitenkin jää, kuinka tätä ilmiötä arvotetaan ja kuinka pysyvää se tulee olemaan.

Konemetsä, Marttila, Ollila, 2.–5.7. http://konemetsa.net

Turku Modern, Turku, 24.–26.7.
http://turkumodern.com/2009

Ilmiö!-festivaali, Turku, Uittamo, 25.7. http://ilmiö.fi

Rami Kolehmainen

  • 9.9.2009