Tuomiopäivä

Lukuaika: < 1 minuutti

Tuomiopäivä

Tuomiopäivänä ihminen joutuu kohtaamaan itsensä viimeisellä hetkellä omana itsenään, riisuttuna kaikista rooleista, Riina Palmqvist kirjoittaa teoksestaan.

Työskentelyni perustuu performatiiviseen ja keholliseen videotaiteeseen, jota yhdistän installaatioihin. Turun taidemuseon Studiossa esillä oleva näyttelyni Tuomiopäivä kuvaa yksilön kamppailua masennuksen, häpeän, yksinäisyyden, ahdistuksen ja tylsyyden kanssa. Pyrin teoksissani muuttamaan nämä psyykkiset tuntemukset fyysisiksi, näkyviksi ja konkreettisiksi.

Yhteiskunnan luomat paineet, odotukset ja käyttäytymismallit sekä negatiivisiksi koettujen tuntemusten tukahduttaminen roolien ja kulissien taakse, näkyvät teoksissani yksilön turhautumisena, vieraantumisena ja eksymisenä. Tuomiopäivänä ihminen joutuu kohtaamaan itsensä viimeisellä hetkellä omana itsenään, riisuttuna kaikista rooleista. Teoksissani on läsnä samanaikaisesti sekä arjen ankeus ja kaavamaisuus että sen koomisuus.

Luomani kuvajaiset leikittelevät kauhulla, mutta toteutuksen arkisuus tuo kokonaisuuden lähemmäksi jokapäiväistä kokemusmaailmaa. Teoskokonaisuus koostuu kuudesta videoteoksesta ja Studiotilaa hallitsevasta installaatiosta.

Tuomiopäivä, 22.3.–28.4. Turun taidemuseon Studiossa.

Riina Palmqvist

  • 25.3.2013