Tryffeli

Lukuaika: < 1 minuutti

Tryffeli

Poliittinen sieni: Vuosisatoja on tiedetty, että tryffeli elää symbioosissa tammen ja pähkinäpuun kanssa, mikä on helpottanut sienen löytämistä.

Tryffelit (Tuber) kuuluvat multasieniin ja elävät maan alla. Epäsäännöllisen pallomaista, mukulamaista sientä ei kannata sotkea perinteiseen suklaakonvehtiin, vaikka se onkin yksi maailman kalleimpia ja aromikkaimpia ruoka-aineita. Tryffeleiden etsintään on koulutettu koiria. Siat etsivät tryffeleitä kouluttamattakin, mutta ne syövät löytämänsä herkut mieluusti itse.

Vuosisatoja on tiedetty, että tryffeli elää symbioosissa tammen ja pähkinäpuun kanssa, mikä on helpottanut sienen löytämistä. Koska tryffeli elää kokonaan maan alla, eivätkä suomalaiset ole vihkiytyneet hienoon ruokakulttuuriin, tryffelit on löydetty korkeuksiltamme vasta äskettäin. Suomessa tryffelit elävät tammen lisäksi kuusen, koivun ja haavan yhteydessä.

Koska tryffelit ovat arvokkaita, pohjoismaisetkin maanviljelijät ovat innostuneet uudesta tuotteesta. Ruotsin Gotlannissa on jo noin 25 tryffeliviljelmää. Tryffeleiden koeviljely on aloitettu meillä Ahvenenmaalla. Teknillisessä korkeakoulussa on myös meneillään tohtori Salem Shamekhin johtama tryffelitutkimus: ”Ensimmäiset tryffeliviljelmämme laitetaan pystyyn Juvalle ja Rantasalmelle kesäkuussa. Järjestämme lokakuussa myös kansainvälisen konferenssin, jossa me suomalaiset tutkijat pyrimme verkottumaan ulkomaalaisten tryffelitutkijoiden kanssa. Alahan on Suomessa uusi.”

Tryffeleiden voimalla maaseutu uuteen nousuun!

Kansainvälinen tryffelikonferenssi 16.-18. lokakuuta Juvalla.

www.tkk.fi/Yksikot/Bioprosessitekniikka/TruffleWorkshop/Truffles

Teija Kaarakainen

  • 9.9.2009