Tragikoominen & illuusioton

Arvostelussa David Foster Wallacen kirja
Vastenmielisten
tyyppien lyhyitä
haastatteluja.

Vastenmielisten tyyppien lyhyitä haastatteluja on poikien Girls-tv-sarja. Kirja on ilmestynyt alun perin 1999. Ehkä kukaan ei ole kuvannut vuosituhannen vaihteen neuroottista ja depressiivistä miehuutta kuin Wallace. Hänen aseitaan ovat introspektio ja kömpelö illuusiottomuus minän ja maailman välillä: ”Minulla on näköjään koko ajan tarve tunnustaa, miten kauhuissani olen siitä, että sinä et ymmärrä minua.”

Lena Dunhamin tv-sarjassa Girls nuorten newyorkilaisnaisten itseymmärrys kriisiytyy yhtenään. Päähenkilö Hannah Horvath on vastenmielinen tyyppi, samoin kuin kaverinsa. Läpeensä egoistinen ja juuttunut johonkin tyhmyyden lajiin ja samalla aina alakynnessä. Tragikoominen otus. Sama riivaa Wallacen vastenmielisiä tyyppejä. Se ilmenee haastatteluissa, joissa haastattelija piiloutuu kuin terapeutti.

Vastenmielisiä ovat tyyppien käsitykset maailmasta: ”Naiset noin historiallisessa katsannossa ovat aika huonosti varustettuja kantamaan aidosti vastuuta itsestään.”

Proosatietoiset rakastavat Wallacen kokeilevuutta, traditiotietoiset akateemisuutta ja miesväki osuvuutta. Minä taidan rakastaa tuskallista hauskuutta.

David Foster Wallace:
Vastenmielisten
tyyppien lyhyitä
haastatteluja. Suom.
Juhani Lindholm.
Siltala 2014. 314 s. Neljä tähteä.

Ota aikaa itsellesi

Maaria Pääjärvi

Kommentoi Facebookissa

Seitankunkku
voima
  • 5.5.2014

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kiva, että haluat kommentoida artikkeleita. Muista kuitenkin hyvät käytöstavat ja se, että olet itse vastuussa kirjoituksestasi.