Lukuaika: 1 minuutti

Tradia aalloilla!

Reijo Kela tanssii radiossa & muita kansanmusiikin ihmeitä.

”Hyvää huomenta ja tervetuloa kuuntelemaan kansanmusiikkiradio Tradion lähetystä täältä Helsingin Kirjasto 10:stä. Kansanmusiikkia ja puhetta siitä on tarjolla kolme viikkoa eteenpäin tauotta kellon ympäri”.

Näin voisi valjeta maanantaiaamu 12.10., kun Suomen ihka ensimmäinen kansanmusiikkiradio aloittaa lähetyksensä. Tapaan Tradion alullepanijan ja päätoimittajan Hannu Tolvasen paria viikkoa aiemmin ja utelen syytä radiokokeiluun.

”Kansanmusiikkihan on ihan marginaalia koko ajan. Vaikka suomalainen kansanmusiikkikenttä on viime vuosina saanut monia tunnustuksia luovuudesta ja korkeatasoisuudesta, niin radiossa ja TV:ssä se edustaa häviävän pientä osaa”, Tolvanen kertoo.

”Toisaalta on marginaalissa olossa joidenkin muusikoiden mielestä se hyvä puoli, että voi tehdä, mitä vaan. Jos elää sillä.”

Tradion ohjelmia ovat tehneet useat tahot, esimerkiksi Maailman musiikin keskuksen väki ja Kansanmusiikki-instituutin porukka Kaustisella. Myös SKS:n arkistoista päästään kuulemaan harvinaisia herkkuja, ehkä jopa 1900-luvun alun keruiden tuloksia, vaikka silloisten nauhureiden eli fonografien vaharullien soundit ovatkin aika karuja.

Arkistolöytöjen ja tallennettujen konserttien lisäksi Tradio lähettää live-musiikkia. Kirjasto 10:iin on tulossa lava, jonka keikoille voi tulla myös paikan päälle tai seurata niitä DINA-tv:stä.

”Soittamaan ovat lupautuneet jo MeNaiset, duo Juuri & Juuri ja Kelavala. Kun kysyin Kelavalaa keikalle, Laitisen Heikki sanoi, että Reijo Kela onkin aina halunnut tanssia radiossa.”

Iltapäivien suorissa lähetyksissä keskustellaan vaikkapa improvisaatiosta tai metallista ja kansanperinteestä. Uuden kansanmusiikin ja (tarpeeksi) vanhan pelimanniperinteen fanina on pakko kysäistä iskelmän osuudesta ohjelmistossa.

”Iskelmä on tietysti omalla tavallaan kansanmusiikkia, mutta Tradion tarkoitus ei ole soittaa yötä myöten iskelmiä. Kyllä siellä varmaan joku Katri Helenan piisi Vie minut -levyltä soi tai T. Rautavaaran Peltoniemen Hintriikka, tai yhtä lailla Miljoonasateen kansanlaululevyn teokset”, Tolvanen arvelee.

Tradion lähetyksistä vastaa teknisesti Laajasalon opisto. Alan elätellä toivetta, että kansanmusiikkiradio jatkaisi myöhemmin vaikkapa pelkästään netissä.

”Nettiradiossa oikeastaan muita kuluja ei ole kuin toimittajien palkat ja tekijänoikeusmaksut. Tekniikka on niin halpaa, että siihen perustaminen ei ainakaan kaadu.”

Kansanmusiikkiradio Tradio 12.–31.10., pääkaupunkiseudulla 102,4MHz. www.kansanmusiikki.fi/tradio

Teija Kaarakainen

  • 7.10.2009