Kirjoittanut Tuomas Rantanen

Toivoa on

Lukuaika: < 1 minuutti

Toivoa on

Kalenteri: Helsingin taiteellisen teatterin Toivon operetti on yritys etsiä uuden utopian mahdollisuutta. Esitykset 27.4. asti.

TEATTERI Vuonna 1975 murhattu italialainen elokuvaohjaaja, näytelmäkirjailija ja intellektuelli Pier Paolo Pasolini julisti aikanaan toivon käsitteen ideologisesti passivoivaksi. Mutta Pasolini olikin marxilainen. 

Toivon operetti – kaksi iloista vallankumousta on tekijöidensä mukaan yritys etsiä uuden utopian mahdollisuutta. Ohjaaja Anni Ojasen mukaan Suomessa poliittinen teatteri on aina mielletty vasemmistolaiseksi, ei koskaan oikeistolaiseksi tai edes ei-vasemmistolaiseksi:

”Esityksen ideana on olla positiivisen toiveikas kaiken valittamisen ja loputtoman kritisoimisen sijaan. Operetti tyylilajina mahdollistaa naiivin toiveikkaan lähestymisen. Se on muotona helposti vastaanotettava, hyvää mieltä tuottava ja hauska.”

Operetti tarjoaa kaksi konkreettista vaihtoehtoa nykyistä paremmasta maailmasta. Toisessa, rahan maailmassa lähdetään oikeistoliberalistisen logiikan hyvistä puolista. Toisessa, rahattomuuden maailmassa onnea tavoitellaan yhteisöllisen jakamisen keinoin. Esityksen käsikirjoittaneen Tuomas Timosen mukaan ihminen on pohjimmiltaan sekä hyvä että paha: 

”Toivon operettia ohjaa usko siihen, että ihmiset kykenevät asettamaan hyviä päämääriä ja pitämään niistä kiinni. Kyse on vastavedosta perusdraaman ihmiskuvalle, jossa ihminen nähdään koko ajan pahempana ja pahempana. Tätä kuviota pyörittää jokin kiima, joku sellainen pahuuden kihottavuus,  että mitä pahempana ihminen näytetään, sen todempi se muka on.”

Helsingin Taiteellisen Teatterin Toivon operetti 27.4. asti Universumin Betania-salissa, Perämiehenkatu 13, Helsinki. Lippuvaraukset (09) 611 003 tai www.universum.fi

Tuomas Rantanen