Kirjoittanut Sonja Hyppänen

Toisenlainen torttu

Lukuaika: < 1 minuutti

Toisenlainen torttu

Äänitaiteilija Juha Valkeapää aikoo pureskella ehtaa Runebergia tämän merkkipäivänä. Kyseessä ei kuitenkaan ole Runebergin torttu vaan Vänrikki Stoolin tarinat.

Äänitaiteilija Juha Valkeapää aikoo pureskella ehtaa Runebergia tämän merkkipäivänä. Kyseessä ei kuitenkaan ole Runebergin torttu vaan Vänrikki Stoolin tarinat.

Tammikuussa Valkeapää pureskeli Topeliuksen Välskärin kertomuksia Designmuseon edessä. Palan painikkeena pakkasessa oli lämmintä teetä.

”Täytyy myöntää, että työstin vain puolet kirjasta. Kirja oli vanha ja sivut olivat paksut. Hyvin nopeasti rupesi tuntumaan siltä, että huulet ovat täynnä verijuovia. Se teki kipeää. Myös kitalaessa oli kummallisia tuntemuksia”, taiteilija summaa kokemustaan.

Pureskeltua-teokset tapahtuvat vuoden 2011 aikana suomalaisten kirjailijoiden patsaiden juurella näiden syntymäpäivinä.

Ruokalistalla on muun muassa Tove Janssonia, Katri Valaa ja Mika Waltaria. Käytännössä Valkeapää repii kirjoista sivut irti, pureskelee niistä palloja ja tekee yhdestä pallosta äänirunon.

”Haluan mennä kadulle omine lapsellisuuksineni. En tiedä lainkaan ketkä juttuni saavuttaa ja mitä se heille meinaa. Ylipäätään olen miettinyt, että taiteen tarkoitus on herätellä ihmisiä ajattelemaan tavallisia asioita pikkasen eri vinkkelistä.”

Pureskelun taustalla on kysymys siitä, kuka omistaa sanat, tai voiko niitä edes omistaa. Valkeapää sai pureskelukipinän viime talvena Belgiassa, jolloin hän muun muassa pureskeli Shakespearen koottuja.

”Silloin opin, että sivuja ei kannata pureskella liikaa. Muutoin pallot ovat vain harmaata mössöä, josta on vaikea löytää sanoja äänirunoa varten.”

Pureskeltua 5.2. kello 12, aiheena J. L. Runeberg, Helsingin Esplanadinpuisto.

Sonja Hyppänen