Kirjoittanut jukka vuorio

Timber!

Lukuaika: < 1 minuutti

Timber!

Kaikki suomalaiset hyvin tietävät, että maassamme on yllin kyllin metsiä. Niin paljon, että voimme hakata ne alas, tehdä puusta paperia ja paperista vaikka Suomen metsistä kertovia kirjoja.

Kuten kaikki suomalaiset hyvin tietävät, meidän maassamme on yllin kyllin metsiä. Niin paljon, että voimme hakata ne alas, tehdä puusta paperia ja paperista vaikka Suomen metsistä kertovia kirjoja.

Luonnontilaisia, niin sanottuja aarniometsiä on kuitenkin jäljellä vain erittäin vähän. Yli 95 prosenttia Suomen metsistä on talousmetsää, joka ei monimuotoisuudessaan pärjää lähellekään aarniometsille.

Luontojärjestöt ovat jo pitkään vaatineet Metsähallitusta suojelemaan valtion mailla jäljellä olevat vanhat metsät. Syyskuun lopussa Luonto-Liiton aktivistit olivat paikalla Suomussalmen Riuskan alueella Helarasissa vaatimassa aarniometsien suojelua.

Aktivistit joutuivat kuitenkin seuraamaan sivusta metsureiden ja metsäkoneiden työskentelyä. Kun keskusteluyhteyttä metsäkoneen kuljettajan kanssa yritettiin, oli reaktio aggressiivinen.

”Metsäkoneessa on 70 metrin varoalue, eli konetta ei saisi käyttää jos sen etäisyyden sisällä on ihmisiä. Aktivistejamme seisoi aivan koneen vieressä, mutta siitä huolimatta metsuri lähti koneellaan liikkeelle”, kertoo paikalla ollut Luonto-Liiton Mari Niemi.

”Lähdimme pois hengenvaarallisesta tilanteesta, ja seuraavana aamuna Metsähallituksen erätarkastaja kielsi meitä menemästä koneen lähelle uudelleen”, Niemi kertoo.

”Soitettuamme Metsähallitukseen, sen pääjohtaja Jyrki Kangas sanoi puhelimessa, että on ikävää jos väkivaltaa on esiintynyt, mutta hakkuut jatkuvat”, Niemi sanoo.

Jukka Vuorio