Lipposen vallalla on takuulla ottajansa. Ei ole yhtään hassumpi ajatus, että sitä jakaisivat monet, uudetkin ihmiset. Erinäköiset kuin ennen.
Kuninkaan tekijöiden lavastus oli vaikuttava, mutta äänten laskeuduttua estradilla jökötti kuningatar. Vauhdikas draama jatkui hallitusneuvotteluissa, juonenkäänteitä riitti, jännitys piti otteessaan. Loppuratkaisu oli odottamaton, toki sellainen, joka oli koko ajan ollut mahdollinen. Silti Paavo Lipposen poisjääminen onnistui yllättämään.
Tuuliajoa tuskin on tiedossa, Lipposen vallalla on takuulla ottajansa. Ei ole yhtään hassumpi ajatus, että sitä jakaisivat monet, uudetkin ihmiset. Erinäköiset kuin ennen.
Herään mieluusti sellaiseen todellisuuteen, jossa pääministerin lisäksi puolet hallituksen ministereistä on naisia. Liki sadan vuoden vinouma oikeni yhdellä päätöksellä.
Käsikirjoituksia voi siis olla useanlaisia. Niin hallituksessa kuin eduskunnassa voidaan edelleen päättää paljosta. Ja joudutaankin pikimmiten päättämään, esimerkiksi suhtautumisesta yhdysvaltalaisten Irakin-miehitykseen ja EU-konventin ehdotuksiin unionin uudeksi perustuslaiksi. Tai vaikkapa siitä, toteutetaanko raideliikenteen yksityistäminen vai ei. Nähtäväksi jää, tekeekö uusi hallitus toisenlaista politiikkaa kuin entinen, millainen juoni sillä on.
Uusien ministerien salkuissa on paljon tavaraa. Ainakin ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäellä. Anneli Jäätteenmäki siirsi tuntuvan osan EU-asioista takaisin ulkoministeriöön, Lehtomäelle. Lehtomäen käsissä ovat myös Maailman kauppajärjestön neuvottelut. Niissä esimerkiksi sovitaan, poistetaanko maatalouden tukia ja avataanko palveluja kansainvälisille yhtiöille. Kamppailu kulisseissa on raju ja huipentuu järjestön ministerikokoukseen, joka pidetään Meksikon Cancúnissa jo tämän vuoden lopulla, marras–joulukuussa.
Kaiken kotoisen ja kaukaisen myllerryksen keskellä monia askarruttaa, miten saada äänensä kuuluviin. Osa heistä äänesti eduskuntavaaleissa Tony Halmetta. Voiman toimittaja Kari Kontio tapasi kansanedustaja Halmeen. Haastattelu on sivuilla 14–16.
Jaana Airaksinen