Lukuaika: < 1 minuutti

Tietoa ja tilitystä

Arvostelussa Noora Shinglerin kirja Marjoja ja maskaraa. Kuinka hylkäsin turhat ruoka- ja kosmetiikkakemikaalit.

Kemikaalicocktail-bloggaaja Noora Shingler jäljittää Marjoja ja maskaraa -kirjassaan terveellisempää, ekologisempaa ja eettisempää elämäntapaa. Kriittisen katseen kohteena ovat erityisesti ruokalautasen ja meikkipussin sisältö.

Projektin käynnisti tarve selättää oudot vatsavaivat, ja lopulta Shingler päätyi minimoimaan maidon, sokerin, leivän, hiivan ja lihan käytön. Jääkaapista katosivat myös raskaasti prosessoidut, runsaasti lisäaineita sisältävät ruoat ja tilalle tuli luomu raaka-aineita. Samassa rytäkässä tavalliset kauneuspurnukat vaihtuivat luonnonkosmetiikkaan.

Kirja on sähäkkä soppa henkilökohtaista tilitystä sekä lähdeviittein merkittyä tietoa. Omakohtaisuus herättää sympatiaa, mutta rapatessa on myös roiskunut. Shingler esimerkiksi vetää yhtäläisyysmerkin karrageenin ja hiivauutteen välille, mikä ei käsittääkseni pidä paikkaansa.

Tyyliltään teksti on blogimaisen epämuodollista, mikä varmasti jakaa mielipiteet. Itseäni tuttavallinen siskolta siskolle -ote ei häirinnyt, mutta muutamat puhekielisyydet ärsyttivät. Väsyttävää oli nimenomaan samojen sanojen toistelu. Kun silmille heitetään liian paljon ”huttua” ja ”scheissea”, sitä vaan ei ”perusjamppa” jaksa.

Noora Shingler: Marjoja ja
maskaraa. Kuinka hylkäsin
turhat ruoka- ja
kosmetiikkakemikaalit.
Atena 2011. 200 s. Kolme tähteä.

Marjo Jääskä

  • 31.5.2011