Kirjoittanut jukka vuorio

Tieto lisää tuskaa

Lukuaika: < 1 minuutti

Tieto lisää tuskaa

Arvostelussa Jussi Viitalan Älykäs eläin -kirja.

Ihmiset ovat tappaneet eläimiä maalla, merellä ja ilmassa niin kauan kuin vain suinkin ovat kyenneet. Kivikauden ihmisenhän oli syötävä sitä minkä kiinni sai ja pukeuduttava siihen mihin pystyi. Jussi Viitalan eläinten älykkyyttä käsittelevän kirjan valossa nykyihmisen olisi kuitenkin syytä tarkistaa menettelytapojaan.

Yksittäisistä eläinlajeista Viitala nostaa esiin etenkin valaat. Tietokirjailija kertoo tutkimuksista, joiden mukaan valailla ei pelkästään ole pitkälle kehittynyt kieli vaan myös kulttuureita. Valaiden kulttuurit ovat kehittyneet miljoonien vuosien ajan, ja Viitala on erittäin huolissaan näiden katoamisesta ihmisen toiminnan seurauksena.

Simpanssit oppivat viittomakieltä ja kykenevät käyttämään sitä luovasti. Näiden lisäksi suuret kissaeläimet, mustekalat, korpit ja pullonokkadelfiinit pääsevät älykkäiden lajien joukkoon.

Kirja on kirjoitettu ilahduttavan kansantajuisesti, vaikka entisellä Jyväskylän yliopiston dosentilla olisi epäilemättä ollut edellytykset täysin toisenlaisenkin tekstin tuottamiseen. Kokonaisuutena kirja on juuri sopivasti mielenkiintoa herättävä ja aivonystyröitä kiihottava.

Jussi Viitala: Älykäs eläin. Atena Kustannus 2010. 206 s. Neljä tähteä.

Jukka Vuorio