Kirjoittanut Kimmo Jylhämö

Tiet voimaan

Lukuaika: 2 minuuttia

Tiet voimaan

voiman elinkaari | tiet voimaan

Voiman nykyisistä 19 työntekijästä viettää työpäivänsä Voiman toimistolla 15, palkkaa heistä saa tällä hetkellä 12. Alkuperäisiä perustajajäseniä on kolme. Huolimatta Voiman tarkastikin suunnitellusta konseptista, lehteen töihin tuleminen, saati sitten jääminen, ei ole ollut itsestäänselvyys. Lehden perustamisristeilyn jälkeen yksi heistä ajatteli, ettei aio enää ikinä ikinä olla missään tekemisessä lehden kanssa. ”Seuraavaksi kun havahduin, minulla oli koko lehden rahoitusnakki ja sen kanssa olen nalkissa vieläkin.”

Kolme työntekijää on ensimmäisen vuoden aikana tulleita. ”Kävi niin, että Hannu Paloviita soitteli aikojen alussa ja kyseli että jos pientä paperihommaa. Näin se alko, tyvestä suohon vai puuhunko se oli.”

Kahdeksan työntekijöistä on tullut lehteen päätoimittajan kautta. ”Puhelin soi kotona Bromarvissa. Se oli Peik Johansson, joka kysyi että mitäs meinaat tehdä syksyllä…” Silloin tällöin työntekijää ei ole tarvinnut etsiä kollektiivitoimistomme ulkopuolelta. ”Seurasin siinä vierestä miten lehteä tehtiin. Jonkin toimituksen kokouksen päätteeksi päätoimittaja Johansson kysyi kiinnostustani tulla Voimaan.”

Toimittajaverkostot ovat usein tie uuteen projektiin: ”Olin leikitellyt ajatuksella jäädä freelanceriksi keväällä. Jaana Airaksinen kysyi, tulisinko kesän korvalla kolmeksi kuukaudeksi Voimaan toimitussihteeriksi. Innostuin heti.” Tai näin: ”Mainosmyyntiosaston tilanteesta kuulin ’journalistiystävältäni’, joka taas kuuluu taloustutkija Airaksisen tuttavapiiriin.”

Voiman tekijöistä on palkattu työllistämisvaroin tällä hetkellä kolme. ”Olin ollut viisi kuukautta ulkoministeriössä työmarkkinatuella työharjoittelussa. Koska asun vanhempien luona, saan vain 60 prosenttia työmarkkinatuesta. Työharjoittelun aikana sain täyden tuen.”

Viisi on toiminut tai toimii tällä hetkellä harjoittelijana. ”Voimaan olen tullut työharjoittelun kautta. Mainostoimistomaailma tuntui olevan liian kaukana omista arvoistani.” Muutamille onnekkaille työsuhde jatkuu harjoittelin jälkeen. ”Tulin työharjoitteluun ja tuon loputtua en lähtenyt pois, jolloin Tuomas Rantanen koki asialliseksi ruveta maksamaan palkkaakin (hieman).”

Ad:n kautta lehteemme tiensä on löytänyt kolme. ”Olin silloin vielä päätoimisesti muissa hommissa. Vuoden 2002 loppupuolella Jesper Vuori oli lähdössä Nicaraguaan. Olin valmis jättämään päivätyöni ja siirtymään Voimaan kokopäiväiseksi graafikoksi.”

Toimitussihteeri ja toimitusjohtaja ovat löytäneet kolme työntekijöistä. ”Tunsin osan jengistä jo opiskeluajoilta Helsingin yliopistosta. Minua pyydettiin mainosmyyjäksi, kun silloinen toimitussihteeri Iida Simes pyysi.” Tai: ”Kurssin päätyttyä minulle ehdotettiin jäämistä samalle pallille yhdistelmätukisysteemillä. Totta helvetissä jäin!”

Kimmo Jylhämö