Tekijäposti

Lukuaika: 2 minuuttia

Tekijäposti

Voiman tekijät kertovat lehden linjasta ja tulevaisuudesta.

Mihin journalismi sitoutuu?

Suomessa sanomalehtien ja aikakauslehtien menestyksen takeena on tilaaja. Sitoutunut lukijakunta takaa toimitukselle työrauhan. Ilmaisjakelulehdelle tilanne on toinen: rahat hankitaan markkinoilta numero kerrallaan.

Voima-lehdellä tilaajia on ainoastaan toista tuhatta. Paradoksaalisesti Voima on kuitenkin sisällöllisesti sitoutuneiden ihmisten lehti. Luullakseni mikään toinen kulttuuri- tai mielipidelehti ei Suomessa nauti yhtä aikaa yhtä suuresta ja sitoutuneesta lukijakunnasta. Se on auttanut rokottamaan Voiman erästä ilmaisjakelulehtien vitsausta vastaan: journalistisesta sisällöstä ei ole tarvinnut tinkiä.

Toukokuussa Voiman yhteistyölehti Le Monde diplomatique järjesti Ranskassa tapaamisen, jossa pohdittiin lehden tekemiseen liittyviä haasteita. Voiman lailla LMD pyrkii olemaan sitoutunut mutta ei puoluepoliittinen lehti.

Keskustelussa puhuttiin yleisesti vasemmistolaisuuden kriisistä ja uusliberalismin aiheuttamista ongelmista. Mukana olleen toimittaja Kaarina Järventauksen mukaan LMD:n tekijäporukka näkee poliittisen tilanteen seuraaavasti: ”Poliittisesti takana on vaikeita vuosia. Oikeisto on lyönyt läpi kaikkialla paitsi Latinalaisessa Amerikassa. Vasemmisto on pirstoutunut. Julkisuudessa reviteltyjen kuppikuntariitojen sijaan pitäisi yhdistää voimat ja edistää sosiaaliturvaa, tasa-arvoa sekä vastustaa imperialistista hegemoniaa.”

Lehti lupaa antaa vastineeksi ”laatujuttuja, omaperäisyyttä ja reportaaseja”.

Voiman lukijoiden sitoutuminen ei synny tyhjästä. Lehdellä on paljon sekä uskollisia ja että uusia kirjoittajia, jotka mahdollistavat lehden tekemisen.

Olemme aina uskoneet, että erittäin tärkeä osa kirjoituksista tulee muilta kuin ammattitoimittajilta. Intohimo voittaa ennakoitavuuden. Se luo jännitteen, joka pitää lehden elossa.

Voiman toimituksellinen linja muotoutuu jatkuvasti työn edetessä. Jutut määrittävät sitoutumisen.

Kimmo Jylhämö

_______________

Verkko-Voimaa syksyllä

Kuluvan vuoden lopussa Voima lanseeraa uuden verkkojulkaisun, jota toimitetaan paperilehden rinnalla.

Se tarkastelee maailmaa voimamaisesta kulmasta, mutta verkon rytmissä. Juttuja julkaistaan päivittäin: kulttuuria, uutisia, reportaaseja, blogeja. Välillä juttuja tuodaan ulkomaisilta kumppaneilta, Le Monde Diplomatiquesta ja Novaja Gazetasta.

Rintaa on helppo röyhistellä, kun uuden julkaisun lähtölaukaukseen on vielä aikaa. Sanotaan siksi sekin, että Voima aikoo kohottaa ammattimaisen verkkojournalismin rimaa Suomessa. Verkko sopii toki hyvin viihteelliseen ja lyhyeen kirjoittamiseen, mutta sopii se muuhunkin. Siellä riittää tilaa hyvin taustoitetuille artikkeleille, polemiikille ja kokeiluille, joita printtimedian realiteetit eivät rajoita.

Voimalla on kriittinen ja fiksu lukijakunta, jolle aukeaa sekä talous että teatteri. Se ansaitsee palvelua verkossakin. Suomessa kunnianhimoiselle verkkojournalismille on tilaa ja tilausta.

Kun uutta verkkolehteä hiotaan julkaisukuntoon, sen tekijät haluavat kuulla tulevien käyttäjien mielipiteitä siitä, mitä verkossa tarvitaan.

Lähetä oma toivelistasi osoitteeseen hanna.nikkanen@voima.fi. Jos paperilehteen tai verkkoon kirjoittaminen kiinnostaa, saavu elokuun lopun kirjoittajatapaamiseen.

Hanna Nikkanen

mainos

Voiman kirjoittajatapaaminen 22. elokuuta kello 19 Pressiklubilla, Helsingin rautatieaseman Pullman Barin yläkerrassa.

Voima

  • 9.9.2009